Fwd: EY România - Organizațiile se pregătesc pentru noi riscuri fiscale și o intensificare a controalelor

Data publicarii: 21-04-2023 | Finante-Banci
Potrivit studiului EY Tax Risk and Controversy Survey 2023, numărul de audituri fiscale va crește cu mai mult de o treime în perioada următoare, peste 51% dintre liderii din domeniul fiscal pregătindu-se deja pentru o intensificare a controalelor fiscale după perioada de pauză care a coincis cu pandemia de Covid-19. La acest studiu au participat 2100 de lideri din domeniul fiscal din 20 de sectoare industriale diferite.

Același sondaj amintit mai sus relevă de asemenea faptul că liderii fiscali și financiari au ca principală preocupare în prezent aplicarea legislației fiscale, 35% dintre aceștia menținând-o la mare risc, cu mult peste riscul de afaceri sau chestiunile de reglementare și legislație. La baza preocupărilor lor se află și preconizarea unor riscuri sporite asociate cu impozitarea transfrontalieră, creșterea numărului de informații detaliate solicitate de autoritățile fiscale dar mai ales incertitudinile cu privire la legislația fiscală.

Mai mult, liderii din acest domeniu se confruntă la nivel global cu o serie de probleme fiscale, 95% dintre aceștia declarând că organizațiile pe care le conduc gestionează în prezent cel puțin un litigiu fiscal în vreme ce 52% au dezvăluit că gestionează litigii cu valoare totală mai mare de 1 milion de dolari.

„Şi România se încadrează în trendul global privind controalele fiscale. Începând cu toamna anului 2022, se constată o intensificarea a controalelor fiscale. Astfel, mai mult ca oricând, companiile trebuie să se pregătească în avans pentru a face faţă unor controale mult mai agresive, bazate pe intenția tot mai accentuată de recalificare a tranzacțiilor în contextul în care autoritățile blochează în mod constant mijloacele alternative internaționale de soluționare a disputelor fiscale”, spune Emanuel Băncilă, Partener, Coordonatorul Practicii de Inspecții și controverse fiscale, Băncilă, Diaconu și Asociații.

Potrivit EY, cele mai multe dispute vor fi generate, cel mai probabil, de impozitarea transfrontalieră, 53% din liderii departamentelor fiscale așteptându-se ca autoritățile să se concentreze din ce în ce mai mult pe acest subiect al impozitării transfrontaliere și a prețurilor de transfer. De altfel, prețurile de transfer s-au clasat pe primul loc în ceea ce privește riscurile fiscale cu 63%. În top trei pentru riscuri au mai intrat riscurile asociate stimulentelor fiscale (35%), respectiv deductibilitatea costurilor (31%).