BankNews.ro - The Business Republic

BNR a injectat 3 miliarde lei in piata, a injumatatit dobanzile si a miscat leul
Finante-Banci | Data Publicarii: 05-05-2007

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a introdus, vineri, trei miliarde de lei in piata monetara, intr-o tranzactie de tip "repo", care a injumatatit dobanzile interbancare si a influentat cursul monedei nationale, a declarat dealerul Bancii Comerciale Romane (BCR) Narcis Noaghea.

Guvernatorul Mugur Isarescu a anuntat, vineri, la conferinta de presa ocazionata de raportul despre inflatie, ca banca centrala a intervenit in piata monetara injectand lichiditate, deoarece a constatat ca exista o nevoie de lei, care a urcat mult dobanzile, dupa ce Trezoreria statului a "drenat", in cateva zile, doua miliarde de euro.

Imediat dupa ce BNR a anuntat tranzactia, dobanzile interbancare la depozitele overnight (cu scadenta la o zi) s-au injumatatit, de la 15-30% cat erau la prima ora, la 7-15% pe an. Cursul de schimb a fost, de asemenea, influentat, leul depreciindu-se cu 0,67% pana la 3,3030 lei/euro, cat era nivelul de tranzactionare in deschiderea sedintei de schimburi valutare de vineri, la 3,3250 lei/euro.

"E prima tranzactie repo facuta de banca centrala in acest an si face parte din instrumentele pe care le are la dispozitie BNR-ul. Nu este o operatiune iesita din comun", a explicat Noaghea.

La tranzactie au fost 12 participanti, iar media ratei dobanzii acceptate a fost de 8,46% pe an.

Rata dobanzii minime la care banca centrala a acceptat sa plaseze banii a fost de 7,26% pe an, iar rata dobanzii maxim acceptate a fost de 12% pe an. Procentul de alocare a fost de 75,77%, in conditiile in care au fost unele banci care au fost dispuse sa acorde o rata a dobanzii de doar 7% pe an.

Tranzactia de tip "repo" este in esenta, un aranjament de vanzare conditionat de rascumparea la un anumit termen. In cazul tranzactiei de vineri, banca centrala a injectat in piata 3 miliarde lei, cu scadenta la o saptamana, prin care bancile aduc in garantie titluri emise de BNR, iar banca centrala induce lichiditate.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/10533