BankNews.ro - The Business Republic

Romanii au cel mai scurt ragaz pentru a alege un fond de pensii
Finante-Banci | Data Publicarii: 08-05-2007

Termenul de patru luni este prea scurt atat pentru implementarea fondurilor private pentru pensii ( pilonul II) cat si pentru ca romanii eligibili sa aleaga intre ele, avertizat luni directorul general al Alliantz Tiriac, Cristian Constantinescu.

"Nu a existat tara in care sa fie sub sase luni termenul acesta" a spus Constantinescu. Acesta a adaugat ca problema in cauza este doar una dintre cele cu care se confrunta proiectul sistemului de pensii private si ca o alta dificultate este lipsa unei armonizari intre sistemele informatice ale Autoritatii Nationale pentru Administrare Fiscala (ANAF) si Casa Nationala de Pensii si alte Asigurari Sociale (CNPAS)

Constantinescu a mai spus ca problema reformei sistemului de pensii consta in modul de implementare, nu in continuarea ei. In acelasi context directorul general al celei mai mari companii de asigurari din tara a spus ca este prea devreme pentru o evaluare a competitivitatii de pe piata in urma aderarii la U.E. Acesta a adaugat totusi, ca in prezent reglementarile sunt dupa modelul comunitar ceea ce genereaza un plus de echilibru, precu si ca legislatia promoveaza prudentialitatea.

Insa fostul presedinte al CNPAS, Mihai Seitan, considera ca termenul de patru luni de la inceputul lunii august este suficient atat pentru implementare cat si pentru ca oamenii sa poata opta pentru un fond privat de pensii. De asemenea, Seitan a spus ca sistemul informatic de administrare a transferului contributiilor de la stat catre fondurile private va fi gata la timp.

Din august, persoanele eligibile vor putea sa isi aleaga in termen de patru luni un fond de pensii private obligatorii la care sa adere. In cazul in care nu au ales, vor fi transferati aleatoriu unui fond de pensii.

In primul an de functionare a pilonului II al sistemului de pensii, catre fonduri de pensii administrate privat vor fi transferate doua procente din contributia la asigurarile sociale de stat, contributia transferata urmand sa fie majorata cu 0,5% pe an, pana la 6%, in interval de opt luni.

Cristian Constantinescu a mai spus ca in ultimii doi ani, in sectorul asigurarilor romanesti au intrat 200 de milioane de euro si ca investitorii strategici domina piata pe acest segment. Constantinescu e de parere ca aceasta stare de fapt este benefica pentru intreaga piata, pe care investitiile strategice au dus-o catre dezvoltatre si stabilitate.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/10569