BankNews.ro - The Business Republic

Comisioanele de rambursare anticipata uriasa demonstreaza ca bancile nu au cui sa dea imprumuturi
Finante-Banci | Data Publicarii: 10-05-2007

Fie ca doresti finantare pentru un credit imobiliar, un credit auto sau un credit pentru nevoi personale, inainte de a semna contractul trebuie sa te asiguri ca ai facut alegerea optima si ca stii toate detaliile aferente impurmutului. De foarte multe ori, din graba pentru a obtine creditul dorit, multi nu citesc prevederile contractuale in care se stipuleaza plata diferitelor comisioane, aceasta greseala aducand regrete pe viitor.

Un important factor de care trebuie sa tineti seama ar fi si comisionul de rambursare anticipata: acel plafon de indatorare atat de blamat ne obliga de multe ori sa luam credite pe termen mai lung, desi stim bine ca putem plati mai rapid. De aceea trebuie sa fim atenti la comisionul de rambursare, nermaivorbind de faptul ca nu trebuie sa acceptam ca acesta sa poata fi modificat unilateral de banca.

Instutitiile bancare romanesti isi rotunjesc veniturile pe seama acestor operatiuni camuflate in contract. Pentru orice serviciu bancar, clientul va trebui sa scoata bani frumosi din buzunar. Astfel, se percep comisioane pentru deschiderea unui cont, analiza unui dosar de credit, acordarea acestuia sau evaluarea unei proprietati.

Studiu de caz

Pentru a exemplifica la ce valoare s-ar putea ridica un comision de rambursare, am ales un imprumut pentru nevoi personale cu ipoteca, pe o durata de 15 ani, in valoare de 20.000 euro. Majoritatea bancilor impun comisoane de rambursare situate sub nivelul de 3%, in principal la creditele ipotecare.

Un credit de la Raiffeisen Bank in conditiile date mai sus are o dobanda anuala efectiva de 10,31%. Creditul presupune un comision de acordare de 2%, o taxa de evualuare de 30 euro, si la final, daca va hotarati sa achitati ratele inainte de termen, un comision de rambursare in valoare de 3%.

Intr-o situatie similara sunt si taxele aplicate de ING Bank. Diferenta o face taxa de analiza a dosarului, care se ridica la 50 euro, iar taxa de evaluare poate atinge pana la 120 euro. Comisionul de ramburase anticipata este tot in valoare de 3%. Banca Romaneasca percepe un comision de acordare de 1%, comisionane de retragere reprezentand 0,50%, iar comisionul de rambursare anticipata este 4%. BRD percepe trei tipuri de comisioane. Exista o taxa, in valoare de 2,50%, ce se va plati pentru analiza dosarului. Se mai percepe un comision de administrare lunara, platit la sold, in valoare de 0,30% iar comisionul de rambursare anticipata atinge 3%.

La unele banci, rambursarea anticipata se poate face numai dupa o anumita perioada, de regula trei ani. Acesta este cazul HVB Tiriac, care percepe un comision de 1% din suma rambursata in avans. Practic, sunt doua variante pentru client: ori ramburseaza toata suma ramasa pana la scadenta odata, ori plateste in fiecare luna minimum sase rate, operatiune taxata de fiecare data cu 1%. Ca de fiecare data, va sfatuim sa studiati cu atentie clauzele contractului de credit, taxele si comisioanele institutiei financiare alese.

Curentul

http://www.banknews.ro/stire/10623