BankNews.ro - The Business Republic

Populatia cu venituri mici, ignorata de dezvoltatorii imobiliari
Imobiliare | Data Publicarii: 11-05-2007

Analistii imobiliari sustin ca in ceea ce priveste populatia cu venituri mici nu se preconizeaza in perioada urmatoare constructii pentru aceasta categorie sociala, iar dezvoltatorii care au anuntat astfel de proiecte au facut-o mai degraba ca strategie de marketing.

Potrivit consultantilor imobiliari, constructorii si dezvoltatorii de proiecte s-au axat, in ultimii doi ani, mai mult pe ridicarea de vile si blocuri de lux, la care nici un cetatean cu venituri medii sau mici nu poate aspira. In plus, cei care au intrat pe piata bucuresteana si au anuntat ca vor ridica apartamente pentru clasele sociale cu venituri mai mici au folosit acest lucru doar ca o strategie de marketing pentru a-si vinde uterior locuintele la preturile pietei.

"In afara dezvoltarilor ANL, care au fost de multe ori subiect de scandaluri in presa, au fost lansate si cateva dezvoltari private asa-zis orientate pentru clasa de jos, dar, in mod real, ca strategie de marketing", a declarat consultantul senior in cadrul departamentului investitii al DTZ Echinox, Mihai Plaesu.

Si reprezentantii companiei Coldwell Banker Affiliates of Romania sunt de parere ca desi exista foarte multe proiecte in lucru, in prezent, se construieste prea putin pentru clasa de jos. "In ceea ce priveste apartamentele noi din zone semicentrale, preturile se incadreaza intre 1.200-1.300 euro/mp. Din pacate, numarul locuintelor construite pentru cei cu venituri mai mici va fi destul de redus si in 2007", a declarat analistul Adrian Tibichi, de la Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Potrivit DTZ, in ceea ce priveste clasa de mijloc, cu ceva mai multi bani, sunt in prezent in constructie un numar mare de noi dezvoltari rezidentiale in Bucuresti, (n.r. circa 10.000 de apartamente) orientate pentru acest segment de piata, mai ales in proximitatea liniei incomplete de centura interioara Nicolae Titulescu - Iancu de Hunedoara - Stefan cel Mare - Mihai Bravu - Calea Vacaresti, precum si in locatii prezentate ca situate in nord pentru a atrage cumparatori, in zona Soseaua Colentina, Soseaua Petricani (nord-est), Soseaua Straulesti, Soseaua Chitila (nord-vest).

"Luand in considerare cererea in crestere pe acest segment de cumparatori estimam ca majoritatea acestor dezvoltari vor fi de succes, in sensul ca se vor vinde bine, insa absenta unor proiecte de imbunatatire a infrastructurii in zonele in care se construiesc mari dezvoltari rezidentiale este in masura sa creeze noi probleme de trafic, cu precadere in zonele Colentina si Pipera", a mai declarat Mihai Plaesu.

Tot cu referire la clasa de mijloc, analistii imobiliari mai spun ca, in mare masura, cei care vor prefera sa locuiasca in case individuale si sa beneficieze de curte proprie se vor orienta in continuare catre localitatile sau suburbiile din imediata apropiere a Bucurestiului. "Este putin probabil ca un numar semnificativ sa se indrepte catre localitati situate la mai mult de cinci km in afara Bucurestiului, intrucat in asemenea locatii singurul mijloc de transport catre locul de munca ramane automobilul propriu, in absenta oricaror mijloace de transport public la un nivel decent", adauga Plaesu.

Specialistii mai spun ca pretul locuintelor difera de la dezvoltator la dezvoltator, dar a fost deja conturata o grila de pret, in functie de categoria in care se incadreaza apartamentul si de zona in care se construieste.

"Pentru constructiile ceva mai noi adresate clasei medii, exista chiar preturi comparabile cu cele ale apartamentelor vechi in blocuri din zonele centrale. In schimb, pentru segmentul de lux, preturile apartamentelor noi ajunge si la 2.500 de euro/mp construit, iar pentru segmentul mediu, preturile variaza intre 800 si 1.500 de euro/mp construit", a declarat Ruxandra Cleciu, presedinte al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare.

Conform unui studiu realizat, la sfarsitul anului trecut, de compania elvetiana de consultanta imobiliara A1 Real Estate, doar circa 60.000 de familii din Bucuresti, cu un venit global de circa 1.500 euro pe luna, isi pot permite sa achizitioneze o locuinta noua, inclusiv prin credite imobiliare.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/10660