BankNews.ro - The Business Republic

Bancherii vad in propunerea ministrului Remes un atentat la credibilitatea CEC
Finante-Banci | Data Publicarii: 22-05-2007

Bancherii privesc cu suspiciune propunerea ministrului Agriculturii, Decebal Traian Remes, de a implica CEC in acordarea de credite pentru tarani cu garantii de la stat si fara comisioane si dobanzi, care ar urma sa fie platite de la buget. Considerand ca este o masura mai degraba populista decat realista, reprezentantii pietei bancare vad chiar un conflict de interese intr-o astfel de decizie: "Pare un conflict de interese la prima vedere", sustin surse bancare.

Presedintele CEC si al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, spune ca nu se poate pronunta asupra acestei idei lansate de ministrul Remes, atata vreme cat nu a aparut nimic concret. "Ca presedinte al ARB pot sa spun ca a fost o idee lansata de un ministru al Agriculturii, e drept, fost ministru al Finantelor, dar pana acum nu am vazut nimic concret ca sa pot sa ma pronunt in acest sens", a precizat Radu Ghetea. Pe de alta parte, presedintele unei banci comerciale este de parere ca propunerea ministrului Remes va fi mai greu de pus in practica. "Nu cred ca bancile, chiar si de stat, vor accepta sa-si incalce propriile norme de eficienta si prudentialitate, indiferent de ce propun politicienii.

De asemenea, cred ca, in acest moment, orice autoritate guvernamentala care intentioneaza sa intervina in acest fel in sistemul bancar ar trebui sa se gandeasca la experientele nefericite de la Bancorex si Banca Agricola si sa nu afecteze prin masuri mai degraba populiste credibilitatea si independenta CEC", a declarat sursa citata. Chiar daca ar fi rezolvate toate problemele legate de normele bancare, propunerea ministrului Agriculturii are putine sanse sa treaca de oficialii europeni. "Cred ca sunt mai multe probleme cu propunerea respectiva. In primul rand, sprijinul acordat taranilor constituie un ajutor de stat explicit, care ar trebui notificat Comisiei Europene.

Integral in Gandul

http://www.banknews.ro/stire/10858