BankNews.ro - The Business Republic

Cartel Alfa saluta deciza de liberalizare a pietei muncii, iar BNS o contesta
Economie | Data Publicarii: 22-05-2007

CNS Cartel Alfa sprijina politica adoptata de Romania, de liberalizare completa pietei muncii pentru lucratorii din statele membre UE, in timp ce pozitia Blocului National Sindical (BNS) este de respingere a deciziei guvernului. Vicepresedintele CNS Cartel Alfa, Petru Dandea, a declarat, marti, pentru NewsIn, ca federatia sprijina politica adoptata  de Romania, de liberalizare completa a pietei muncii pentru lucratorii din statele membre UE si considera ca restrictiile ar trebui eliminate de toate tarile din Uniune.

"Ne-am declarat in permanenta pentru libera si completa deplasare a salariatilor la nivel european. Credem ca este o masura buna si consideram ca restrictiile in ceea ce priveste circulatia fortei de munca in spatiul european ar trebui eliminatre de toate statele", a spus Petru Dandea.

Liderul sindical a mai precizat ca la nivelul Confederatiei Sindicale Europene, din care face parte si Cartel Alfa, se fac presiuni pentru ca toate resterictiile referitoare la circulatia muncitorilor sa fie eliminate.

Pe de alta parte, pozitia Blocului National Sindical (BNS) este de respingere totala a deciziei Romaniei de liberalizare a pietei muncii pentru toti lucratorii din UE, indiferent daca acestia provin din state care au impus restrictii muncitorilor romani.

"BNS considera ca Romania ar trebui sa aplice o politica de retorsiune in ceea ce priveste accesul pe piata muncii, adica sa fie impuse restrictii pentru lucratorii europeni care provin din tari UE care au limitat accesul romanilor pe piata muncii lor. Nu ni se pare corect sa acceptam umil orice conditii impuse de unele tari europene si nu vrem ca Romania sa fie tratata ca o tara de rang inferior", informeaza, marti, BNS, printr-un comunicat.

Ministrul muncii, Paul Pacuraru, a declarat, luni, pentru NewsIn, ca Romania a decis sa liberalizeze complet piata muncii pentru lucratorii din statele membre UE, indiferent daca acestia provin din state care au restrictionat, la randul lor, accesul romanilor pe propriile piete ale muncii. Paul Pacuraru a avut, saptamana trecuta, o intalnire cu comisarul european pentru ocupare, afaceri sociale si egalitate de sanse, Vladimir Spidla, care a felicitat Romania pentru decizia luata in privinta liberei circulatii a fortei de munca.

De la 1 ianuarie 2007, strainii care voiau sa munceasca in Romania si care proveneau din state care nu restrictionasera accesul romanilor dupa aderarea Romaniei la UE, aveau, la randul lor, acces liber. In schimb, strainii care proveneau din state care au luat decizia de a restrictiona accesul romanilor pe pietele interne aveau nevoie de permis de munca pentru a se angaja in Romania.

Decizia fusese luata de Departamentul pentru Munca in Strainatate (DMS), din cadrul Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, provizoriu, pana cand Romania se decidea in aceasta privinta. Fostul ministru al muncii, democratul Gheorghe Barbu, a sustinut, in repetate randuri, ca Romania ar trebui sa liberalizeze accesul muncitorilor din UE care doresc sa se angajeze in tara noastra.

Odata cu aderarea Romaniei la UE, mai mult de jumatate din tarile membre au impus romanilor restrictii pe piata muncii. Controversele cele mai mari le-au starnit Marea Britanie si Irlanda care au decis sa restrictioneze accesul la munca al romanilor, in conditiile in care, in 2004, liberalizase accesul muncitorilor din cele zece state nou intrate in UE.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/10869