BankNews.ro - The Business Republic

Spaga doctorilor poate fi compensata prin salarii mai mari
Economie | Data Publicarii: 25-05-2007

Spaga pe care romanii o platesc catre doctori ar trebui sa fie compensata atat din sistemul de stat cat si din cel particular, intrucat acesti medici nu pot fi platiti suficient de sistemul de sanatate de stat, a declarat directorul general Signal Iduna Services, Sorina Niculescu. "Acesti medici nu pot fi platiti multumitor de catre stat. Sistemul de sanatate din Romania are un management defectuos, este un sistem corupt. Au ramas mai putin de 300 de euro care se cheltuiesc pe cap de locuitor in Romania, infrastructura e insuficienta iar medicii migreaza in alte state unde sunt respectati pe masura pregatirii lor", a spus Niculescu.

Aceasta a mai apreciat ca deductibilitatea la nivel de angajator, in limita a 200 de euro, este insuficienta si, din acest motiv, a apreciat ca trebuie facut lobby pe langa Ministerul de Finante pentru ca nivelul sa fie extins pentru persoanele fizice.

Directorul Signal Iduna Services a precizat ca pachetul de baza in ceea ce priveste asigurarile de sanatate va aparea la vara, pentru ca in perioada imediat urmatoare sa se creioneze acest pachet. In opinia lui Niculescu, limitarea drastica a pachetului de baza este o decizie politica.

Potrivit unui unui sondaj al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), dat publicitatii duminica, aproape o treime (30%) din romanii intervievati au efectuat ceea ce institutia financiara numeste "plati neregulate" in mod permanent catre sistemul de sanatate publica si inca aproximativ 12% au platit , cateodata, o suma pentru actul medical in spitalele publice. Sistemul de sanatate domina clasamentul platilor nelegale efectuate de populatie catre institutiile publice, potrivit analizei mai detaliate a  coruptiei prezentate de BERD.

Politia rutiera si educatie se plaseaza pe locul doi, la egalitate, cu o frecventa a "platilor neregulate" permanente de 10%.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/10923