BankNews.ro - The Business Republic

Falsificatorii de bani
Finante-Banci | Data Publicarii: 25-05-2007

Polimerul salveaza bancnotele romanesti. Datorita lui, banii nostri sunt unii dintre cei mai rezistenti la falsuri. Nici nu se compara cu banii de 20 si 50 de euro, bucuria falsificatorilor din UE. "Tagma falsificatorilor a ajuns o necesitate. Ei ne spun ca nu trebuie cu nici un chip sa ramanem la aceleasi elemente de siguranta ca acum 50 de ani. Exista si un respect pentru falsificatori, fiindca ei ne arata unde am gresit", spune Constanta Gudin, presedintele Imprimeriei Bancii Nationale a Romaniei. 

Ce faci daca primesti rest o bancnota falsa? Primul impuls este sa anunti Politia. Mare greseala! Politia romana are un hobby straniu: te pune in capul listei suspectilor si te tot hartuieste pana te face sa regreti c-ai fost om cinstit si i-ai sunat. Mai bine te faci ca n-o vezi. Oricum, daca anunti falsul, tot tu iesi in pierdere: nimeni de la banca sau de la magazin nu ti-o va schimba cu alta, adevarata.

Toti oamenii care au reclamat un fals au fost chinuiti de Politie, ne-a spus Constanta Gudin, directoarea Imprimeriei Bancii Nationale. In schimb, pe falsificator il respecta toata lumea. Este un erou. Dar s-au dus falsificatorii de altadata! Cei de acum viseaza numai sa se imbogateasca. Mai demult erau oameni care falsificau numai asa, de amorul artei. Iata povestea unui impatimit lucrator de tipografie de dinainte de '89. Atata drag avea de meseria lui, ca voia sa munceasca si acasa. Si a gasit cum: se urca pe furis in pod si facea hartii de 100. Bani berechet pe vremurile alea! Da-i facea numai pentru sufletul lui, era in continuare om cinstit, n-a scos un fals pe piata. Intr-o zi i-a aratat nepotului cum face el arta, iar nepotul i-a luat o hartie si a baut-o la carciuma. Hartia a ajuns in mainile militianului, care a dus-o la circa: "Hm, nu e prea buna!". Pe artist l-au trimis la parnaie, la Rahova. Dar omul nu s-a potolit nici acolo: cu hartie, creioane si culori a tot bibilit zi si noapte, pana a facut iar bani. Voia sa demonstreze ca, indiferent de conditii, el e bun!          

"Tagma falsificatorilor a ajuns o necesitate. Ei ne spun ca nu trebuie cu nici un chip sa ramanem la aceleasi elemente de siguranta ca acum 50 de ani. Exista si un respect pentru falsificatori, fiindca ei ne arata unde am gresit", explica Constanta Gudin. Dar nu gresim foarte mult de cand avem lei noi, trasi in polimer. Cica bancnotele romanesti rezista foarte bine la falsificari, putine tari din Europa ar avea bani asa de tari ca ai nostri. Si asta datorita polimerului. Suntem singurii din Europa care tiparim bani pe polimer. Il cumparam din Australia. De cand s-a dat drumul leului nou, am avut in jur de 700 de contrafaceri. Putin, se mandresc directorii BNR, foarte putin. Din astea, 600 au fost numai la hartia de 50 de lei. Banii de 5 lei si de 10 n-au fost prea atragatori - a fost numai cate o contrafacere, la fiecare. Cei mai falsificati  bani sunt 20 si 50 euro. Asta si fiindca sunt tipariti pe hartie. Anual, Europa retrage din circulatie cam 600.000 de bancnote euro, pe motiv ca sunt false.

Integral in Gandul

http://www.banknews.ro/stire/10932