BankNews.ro - The Business Republic

Isarescu promite sa reduca nivelul rezervelor obligatorii in valuta
Finante-Banci | Data Publicarii: 25-05-2007

Banca centrala intentioneaza sa coboare nivelul rezervelor minime obligatorii in valuta, deoarece nu vrea sa mentina un tratament discriminatoriu pentru bancile romanesti, dar nu intentioneaza sa relaxeze politica monetara, a spus guvernatorul Isarescu, vineri, fara a da un orizont de timp miscarii.

"Am scos o parte restrictiile privind rezervele minime obligatorii si vom continua cu baza de calcul in valuta", a spus Isarescu, adaugand ca miscarea are scop intentia bancii centrale de a nu distorsiona piata. "Rezervele se vor reduce deoarece creeaza distorsiuni si n-am vrea ca bancile romanesti sa fie dezavantajate fata din strainatate."

"Avem ca tema reducerea rezervelor obligatorii in perioada urmatoare. Nu ne permitem insa sa relaxam politica monetara sau fiscala in aceasta perioada de recuperare a decalajelor intre noi si celelalte tari europene, care are, de altfel, toate ingredientele pentru a continua", spune guvernatorul bancii centrale.

"Daca s-ar reduce rezervele minime obligatorii pe valuta, bancile si-ar diminua liniile de credit pe care le are de la bancile mama, nu ar arunca banii pe credite", a declarat presedintele Alpha Bank, Sergiu Oprescu.

Pe de alta parte, bancherul din fruntea Alpha Bank considera ca deficitul de cont curent nu este ingrijorator in ceea ce priveste iesirile de capital, deoarece acestea sunt puternic penalizate la iesire. "In loc sa ne speriem de capitalurile volatile, le putem oferi elemente de risc astfel incat aceste capitaluri sa actioneze in directia care ne intereseaza.  Capitalurile straine care intra pot lucra ca un potential moderator al riscului respectiv", a mai spus Oprescu.

Banca centrala  tine in cuferele sale, sub forma rezervelor minime obligatorii,  20% din pasivele in lei ale institutiilor de credit si 40% din cele in valuta, indiferent daca pasivele au scadenta reziduala mai mica sau mai mare de doi ani. Banca centrala plateste bancilor dobanzi de 2,10% pe an la rezervele minime obligatorii in lei, 0,90% pe an la cele in euro si 1,15% pe an la rezervele minime in dolari.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/10938