BankNews.ro - The Business Republic

Bancherii discuta despre validarea de catre BNR a normelor de creditare
Finante-Banci | Data Publicarii: 25-05-2007

Bancherii discuta, vineri, intr-o intalnire organizata de Asociatia Romana a Bancilor (ARB), despre modul in care banca centrala valideaza normele interne de creditare ale bancilor comerciale. Unii bancheri s-au aratat nemultumiti ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) intarzie cu aprobarea normelor interne de creditare ale bancilor si creeaza astfel discriminari. Pana in prezent, BNR a validat normele interne ale unei singure banci - Alpha Bank Romania - care a lansat deja produse de creditare adaptate.

"BNR, ca supraveghetor, nu ar trebuie niciodata sa distorsioneze competitia dintre banci", a declarat, pe 16 mai, presedintele Raiffeisen Bank Romania, Steven van Groningen.

Raiffeisen Bank va propune in intalnirea de vineri a membrilor ARB prezentarea unui mesaj unitar al bancilor in fata BNR, in chestiunea aprobarii normelor, a spus joi Van Groningen.

Presedintele Raiffeisen Bank a spus ca nu este normal ca bancile sa nu aiba nici o idee asupra termenului de validare a normelor interne de creditare. "Nici o banca nu are vreo idee clara despre cand va avea normele validate ceea ce este destul de grav. Un supraveghetor al pietei trebuie sa aiba motive foarte clare pentru a limita activitatea unei banci fata de altele", a declarat Van Groningen.

El a spus ca este important ca bancile sa formuleze un punct de vedere comun. "Vrem sa insistam asupra unui tratament egal al bancilor, iar in cazul unui tratament inegal, acesta trebuie bine justificat" a spus Van Groningen.

Presedintele Raiffeisen Bank a dat exemplu modului in care banca nationala (BNR) a procedat in cazul institutiilor financiare nebancare (IFN), care au avut un termen de sase luni pentru a se conforma noilor reglemenatari. Viitorul consta in acordarea de credit pe baza reputatiei clientilor si mai putin in stabilirea unor reglementari stufoase de creditare, a mentionat Van Groningen.

Andreas Maragkoudakis, presedintele Bancii Romanesti, a aratat ca distanta in timp intre momentul cand o banca sau alta obtine validarea normelor de catre BNR este discrimanatorie pentru bancile care obtin avizul mai tarziu. Maragkoudakis a spus ca banca centrala, in deciziile sale, ia in considerare situatiile financiare ale bancilor, strategiile lor precum si alte elemente, insa " daca la sfarsitul zilei, de exemplu, Bancpost va avea regulile mai flexibile de creditare decat Banca Romaneasca, vor fi in avantaj si consider ca este inacceptabil", a spus Maragkoudakis. "Consideram ca toti trebuie sa avem aceleasi oportunitati", a adaugat el.

Mai mult, exista pericolul ca normele care trebuie validate de banca centrala sa introduca elemente noi de discriminare, a spus presedintele Bancpost, Mihai Bogza. "Sucursalele bancilor straine din Romania nu vor fi afectate, pentru ca lucreaza dupa regulile bancii-mama", a explicat Bogza.

Presedintele Volksbank Romania, Gerald Schreiner, a mentionat ca toate bancile ar trebui sa aiba aceleasi sanse. "Reglementarile BNR ar trebui sa fie clare si obiective", a spus Schreiner.

Doar 18 din cele 29 de banci care trebuie sa depuna normele proprii de creditare la BNR pentru a putea acorda imprumuturi in conditii "relaxate" au facut acest lucru pana in prezent, a spus prim viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu. Din cele 18 banci care au depus deja normele, doar una - Alpha Bank Romania - a primit pana in prezent validarea din partea BNR.

Din 38 de banci de pe piata romaneasca, sapte sunt sucursala ale unor banci straine si nu sunt nevoite sa depune normele spre validare la BNR, iar cele doua banci pentru locuinte (HVB Banca pentru Locuinte si Raiffeisen Banca pentru Locuinte) functioneaza dupa reglementari separate, insa restul de 29 de banci trebuie sa aiba normele validate de banca centrala.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/10939