BankNews.ro - The Business Republic

Unicredit estimeaza investitii straine de 5,7 miliarde euro pe an pana in 2009
Finante-Banci | Data Publicarii: 30-05-2007

Analistii grupului financiar Unicredit estimeaza investitii straine directe in medie de 5,7 miliarde euro pe an in intervalul 2007 - 2009, ca urmare a imbunatatirii mediului de afaceri si a sistemului fiscal atractiv, potrivit unui raport publicat marti. "Ne asteptam ca investitiile straine directe din privatizari sa atinga aproximativ 1,7 miliarde euro in 2007, daca nu cumva problemele politice vor face ca planurile actuale de privatizare sa fie mai putin fezabile", se mentioneaza in raport.

Nivelul investitiilor straine estimat de Unicredit este insa inferior investitiilor record atrase de Romania anul trecut, de 9,1 miliarde euro, echivalentul a 9,3% din produsul intern brut (PIB) al tarii.

Daca in ultimii ani, cea mai mare parte a investitiilor straine directe au venit ca urmare a marilor privatizari din sectoarele petrolier, bancar si al energiei, investitiile "greenfield" (de la zero) au crescut in importanta si este probabil sa compenseze intrarile mai mici din privatizari. "Desi privatizarea la scara mare este aproape de finalizare, exista inca un numar semnificativ de companii in portofoliul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS)", se spune in raport.

In afara de companiile care distribuie electricitate care sunt detinute de Electrica, privatizarile prioritare din acest an includ companii din sectoare diverse, precum producatorul de medicamente Antibiotice, producatorul de echipamente electrice Electroputere sau principalele institute de cercetare, se aminteste in raportul Unicredit.

Daca in trecut sectoarele economiei romanesti care au atras cel mai mult atentia companiilor straine erau cele cu o mare pondere a costului fortei de munca si specializate in productie traditionala si standardizata - precum textilele, imbracamintea si pielaria, in prezent un numar tot mai mare de investitori tintesc potentialul mare legat de cererea interna importanta sau de nevoia de dezvoltare a infrastructurii. "Multe companii considera Romania foarte atractiva pentru potentialul sau de crestere in comparatie cu pietele vestice mult mai saturate si o au in vizor pentru comercializarea si productia de produse ieftine, cu largirea gamei de produse oferite pe masura ce cererea pietei creste", se mai arata in raportul mentionat.

Un alt stimulent al investitiilor straine directe vine din lansarea unor mari proiecte de modernizare a infrastructurii, cu posibile cofinantari din partea Uniunii Europene, spun analistii Unicredit. In plus, pe piata romanesca se simte si o cerere mare pentru locuinte de calitate superioara, precum si pentru spatii de vanzari moderne. De altfel, sectorul constructiilor pare a fi unul foarte atractiv in urmatorii ani si ar putea genera efecte pozitive colaterale asupra unor industrii precum cea a produselor minerale nemetalice, industria lemnului si a produselor din lemn, se mentioneaza in raport.

Romania reprezinta o piata interesanta pentru anii urmatori si ca urmare a cresterii cererii pentru constructii noi si pentru renovarea cladirilor vechi, se mai arata in raportul Unicredit.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/10995