BankNews.ro - The Business Republic

Sarkozy critica faptul ca euro e singura moneda din lume supraapreciata
International | Data Publicarii: 30-05-2007

Presedintele francez Nicolas Sarkozy a spus, marti, ca euro este singura moneda din lume care a continuat sa se aprecieze in raport cu dolarul american, yuanul chinezesc si yenul japonez, informeaza Reuters. Sarkozy s-a plans, in mod repetat, din cauza intaririi euro, despre care a spus ca dauneaza exportatorilor francezi, precum companiei-mama a Airbus, EADS. Acesta a mai spus ca zona euro are nevoie de "un guvern economic" care sa priasca muncii si cresterii economice.

"Cum sa continui sa faci exporturi daca euro este singura moneda din lume care continua sa creasca fata de dolar, yen sau yuan", a spus Sarkozy in timpul unei vizite efectuate in nordul Frantei.

"Cand mi se spune ca euro este la nivelul potrivit este relativ, deoarece daca celelalte monede se afla la nivelul ne potrivit, atunci cine are de suferit? Producatorii europeni", a adaugat Sarkozy.

Noul presedinte francez a mai spus ca are incredere in independenta Bancii Centrale Europene (BCE) si a adaugat ca "moneda este un element care trebuie sa serveasca nivelului de angajare si cresterii".

Presedintele francez si-a reafirmat parerile despre exportatori. "Stiu ca trebuie sa efectuam reforme, sa reducem deficite, insa cum poate sa faca fata un sector daca profiturile aduse de productivitate sunt consumate din cauza deprecierii artificiale a dolarului fata de euro", a mai spus Sarkozy.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/10998