BankNews.ro - The Business Republic

Curentul: Topul cardurilor pentru cumparaturi
Finante-Banci | Data Publicarii: 30-08-2007

Tot mai multi romani folosesc cardul. In incercarea de gasi cel mai bun card pentru cumparaturi, si nu numai, am comparat sase carduri standard ale celor mai importante banci din Romania - Mastercard Standard de la Raiffeisen Bank, MasterCard Standard de la Unicredit Tiriac Bank, Visa Gold de la OTP Bank, American Express Green de la Bancpost, Visa Classic de la BRD, si Eurocard Mastercard de la BCR. Curentul a comparat dobanda anuala efectiva (DAE) pentru cumparaturi, DAE pentru numerar, perioada de gratie, limita maxima a creditului, suma minima de rambursat, dobanda la comerciant, dobanda la eliberare numerar, comisioanele si taxele.

Cardul cu cea mai mica DAE la cumparaturi este MasterCard Standard de la Unicredit Tiriac cu 23,04. Pe locul al doilea - Eurocard Mastercard de la BCR cu 23,94, urmat de Visa Classic de la BRD - 27,92, American Express Green de la Bancpost - 29,53, Mastercard Standard de la Raiffeisen - 30,23 si pe ultimul loc, Visa Gold de la OTP Bank cu DAE la cumparaturi de 30,93.

Daca tinem cont de DAE la retragerea de numerar, pe locul 1 se afla cardul BCR - 25,30 urmat de cardul BRD - 27,66, cel al Unicredit Tiriac - 28,30, Bancpost - 33,50, codas fiind cardul de la Raiffeisen cu DAE la numerar 35,80.

In ceea ce priveste limita maxima a creditului, cea mai mare suma o gasim la Visa Gold de la OTP Bank - 50.000 lei. Limita maxima la Mastercard Standard de la Raiffeisen si American Express Green de la Bancpost este de 20.000 lei, la Eurocard Mastercard de la BCR 5000 euro sau de sase ori venitul net, iar la MasterCard Standard de la Unicredit Tiriac Bank 5000 dolari.

La cele mai multe banci perioada de gratie este in jur de 50 de zile. Cea mai lunga perioada de gratie o gasim la Mastercard Standard de la Raiffeisen - 56 de zile. Cand vine vorba de rambursare, Bancpost "cere" o suma minima de rambursare de 3%, minim 50 lei, OTP si BRD 5%, Raifeeisen si Unicredit Tiriac 10%.

Campion comisioane

Campion la comisioane si taxe este cardul Unicredit Tiriac cu nu mai putin de 12 comisioane: comision pentru tranzactiile la comerciant international - 1.00 %, dobanda penalizatoare pentru nerambursarea la termen a sumei minime - 60%, taxa emitere card principal valuta 3.00 EUR, taxa anuala de administrare (principal)- 12,00 EUR, taxa anuala de administrare suplimentar - 5,00 EUR, taxa de reinnoire card la expirare principal - 3 EUR, de interogare sold - 0.1 EUR, taxa duplicat extras de cont - 1 EUR, de inchidere cont - 3 EUR, de regenerare PIN - 2.5 EUR, de blocare card pierdut/furat 5.00 EUR, de inlocuire card - 2 EUR.

Cardul Unicredit este urmat indeaproape de cel al Raiffeisen cu 11 comisioane si taxe: dobanda penalizatoare pentru nerambursarea la termen a sumei minime - 20 RON si 5 RON pentru notificare, taxa anuala de administrare (principal) - 40.00 RON, taxa extras de cont - 5 RON daca se cere modificarea datei extrasului, taxa duplicat extras de cont - 5 RON, regenerare PIN - 1 RON, inlocuire card in regim de urgenta national - 10 RON, inlocuire card in regim de urgenta international - 120 EUR, eliberare numerar in regim de urgenta national - 5 RON, eliberare numerar in regim de urgenta international 80 EUR, refuz de plata nejustificat national - 10 RON, refuz de plata nejustificat international - 10 EUR.

Cardul OTP are 11 taxe si comisioane, cel de la BCR 10, iar cel de la Bancpost sase. Cel mai mic numar de taxe le gasim la cardul BRD - cinci: comision pentru tranzactiile la comerciant international - 1.50 %, taxa emitere card principal valuta 12,50 RON, taxa anuala de administrare (principal) - 22,50 RON, taxa de reinnoire card la expirare principal - 10 RON, inlocuire card - 12.5 RON.

Retragerea de numerar

In ceea ce priveste retragerea de numerar de pe card, bancile au conditii diferite. Raiffeisen are un comision de 1% pentru eliberare de numerar de la ghiseul bancii sau ATM-uri proprii, 1%+2.5 RON pentru eliberare la ghiseul bancii acceptatoare intern sau ATM-ul altei banci si 2% (min 15 RON) pentru eliberare numerar la ghiseul bancii acceptatoare sau ATM-ul altei banci (international).

Pentru eliberare numerar la ghiseul bancii sau ATM propriu, Unicredit percepe un comision de 1%; 0.9% in programul ALLEGRO, pentru retragere de la HVB-Tiriac 1% si 1%+1 EUR la alte banci.

OTP percepe 1% pentru retragere de la ghiseul bancii sau ATM propriu, si 3.5 RON la ATM-urile Goup OTP Bank, pentru retragere de la alte banci -1%+2.5 RON. La BCR, comisionul pentru eliberare de numerar este de 1%, indiferent de banca sau ATM-ul folosit.

Curentul

http://www.banknews.ro/stire/12325