BankNews.ro - The Business Republic

Fitch a marit ratingul individual al bancii ProCredit Romania de la ''D/E'' la ''D''
Finante-Banci | Data Publicarii: 01-11-2007

Agentia de evaluare financiara Fitch a urcat miercuri cu o treapta ratingul individual al bancii ProCredit Romania (PCBR), de la "D/E" la "D", si a confirmat ratingurile pentru credite pe termen lung in valuta si in lei la "BB+", arata un comunicat al Fitch.

Ratingul creditelor pe termen scurt in valuta si in lei a fost mentinut la "B" si ratingul suport la "3". Perspectivele de rating pentru creditele pe termen lung sunt stabile.

"Deciziile de astazi cu privire la rating reflecta diversificarea surselor de finantare ale bancii, cu accent mai mare pe finantarea pentru retail si pe fondurile imprumutate din surse alternative. In anul 2006 si in primele noua luni ale anului 2007, PCBR a devenit mai putin dependenta de finantarea actionarilor pentru a-si asigura cresterea si si-a dezvoltat propria retea prin care asigura servicii financiare micilor intreprinzatori din Romania", a declarat Gulcin Orgun, director in cadrul Fitch.

Ratingul individual al bancii este sustinut si de avantajele pe care le are banca prin apartenenta la o retea mondiala, in ceea ce priveste experienta in managementul riscurilor, supravegherea centralizata si monitorizarea atenta a riscurilor. Fitch a mai aratat ca la cresterea ratingului PCBR a contribuit si faptul ca a avut o evolutie pozitiva a calitatii activelor.

Ratingul individual ia de asemenea in calcul dimensiunile reduse ale ProCredit Bank Romania, profitabilitatea scazuta si riscurile operationale si de creditare pe care le ridica dezvoltarea rapida a bancii. Profitabilitatea scazuta a PCBR este cauzata, in principal, de faptul ca banca serveste un numar mare de clienti foarte mici si de extinderea retelei de unitati. O imbunatatire a profitabilitatii poate fi inregistrata numai pe permen mediu, prin cresterea depozitelor si in contextul in care nu va exista o inrautatire majora a creditelor.

Ratingurile de sustinere si ratingurile pentru credite in valuta si lei reflecta si faptul ca, in caz de nevoie, banca poate beneficia de sustinerea actionarului majoritar, ProCredit Holding AG, cu sediul in Germania. ProCredit Holding detine 32% din actiunile ProCredit Romania si intentioneaza sa-si majoreze participatia pana la 57% pana la sfarsitul anului.

ProCredit Bank Romania, infiintata in 2002 este o banca orientata spre dezvoltare si specializata in finantarea imtreprinderilor mici si mijlocii, cu accent pe creditele din sectorul agricol. Banca are 33 de unitati in Romania si face parte din reteaua ProCredit din Europa Centrala si de Est, America Latina si Africa.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/13497