BankNews.ro - The Business Republic

Stresul extrem, noua boala a adultilor
Lifestyle | Data Publicarii: 01-11-2007

Nivelul stresului este din ce in ce mai acut la adulti, arata un studiu realizat de Asociatia Psihologica Americana, citat de WebMd. Studiul americanilor arata ca locul de munca, banii, responsabilitatile legate de familie si problemele de sanatate sunt principalele motive de stres. Cand sistemul nervos devine vulnerabil, oamenii vad pericole si acolo unde acestea nu exista.

Studii facute la nivel european demonstreaza, de asemenea, ca Romania are cea mai ridicata valoare europeana in ceea ce priveste stresul.

Suntem programati sa simtim pericolele

Potrivit psihologilor, fiecare persoana are o anumita sensibilitate la stres si un anume prag de rezistenta. Unii oameni pot suporta mai mult, altii mai putin. "Sistemul nervos central are un mecanism de adaptare. Astfel, exista portiuni in creier responsabile cu scanarea mediului si identificarea pericolelor, ceea ce inseamna ca oamenii sunt "programati" sa sesizeze lucrurile negative. Exista insa si persoane care vad pericolele acolo unde nu sunt", explica psihologul Bogdana Bursuc.


Relax!

Tensiunea ne afecteaza fizic si emotional

Sondajul facut de cercetatorii americani arata ca multi participanti apreciau stresul ca pe un factor natural ce apare in viata lor.

Majoritatea subiectilor (82%) marturiseau ca sunt capabili sa tina stresul sub control. Totusi, 77% apreciau ca, in urma cu o luna, tensiunea careia au trebuit sa ii faca fata i-a afectat fizic si profesional.

In plan fizic, ei descriau simptome precum oboseala, durerile de cap, de stomac, tensiunea musculara, ametelile, modificarile de apetit si libidou. Altii puneau mai mult accentul pe schimbarile din planul emotional. Acestia marturiseau ca din cauza stresului s-au simtit irascibili, nervosi, lipsiti de energie si gata sa planga din orice.

Studiul a mai aratat ca stresul i-a tinut treji numeroase nopti pe aproximativ jumatate dintre subiectii testati. Acestia spuneau ca, intr-o luna, pierd in jur de 21 de ore de somn.

Respondentii au mai raportat si modificari ale alimentatiei. Astfel, ei spuneau ca in perioadele agitate obisnuiesc sa consume mai multa ciocolata si bomboane.

Dintre cei care erau fumatori, doua treimi recunosteau ca stresul ii face sa creasca numarul tigarilor, iar 17% apreciau ca beau mai mult alcool.

Serviciul si banii, principalii factori stresanti

Intrebati fiind despre motivele care ii fac sa se simta tensionati, acestia enumerau cel mai frecvent problemele legate de serviciu (74%) si bani (73%).

Pe urmatoarele locuri se plasau responsabilitatile ce tineau de familie (copii, cheltuielile casei), problemele de sanatate ori cele cu partenerul. Cei diagnosticati cu "stres extrem" erau in special persoanele cu venituri mai mici.

Desi 10% dintre participanti recunosteau ca fiind util ajutorul unui terapeut, doar 7% spuneau ca s-au gandit sa apeleze la sprijinul unui profesionist.

Integral in Evenimentul Zilei

http://www.banknews.ro/stire/13504