BankNews.ro - The Business Republic

S & P a coborat perspectiva ratingului Romaniei de la ''stabil'' la ''negativ''
Economie | Data Publicarii: 06-11-2007

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P) a redus perspectiva ratingului Romaniei de la "stabil" la "negativ" din cauza adancirii dezechilibrelor externe, a anuntat, luni, agentia de rating. Revizuirea perspectivei reflecta raspunsul limitat al politicilor guvernamentale la dezechilibrele externe in crestere ale Romaniei, corelate cu conditii dificile pe plan international.

S&P a reafirmat, in schimb, ratingurile pentru datoriile in valuta pe termen lung la "BBB-" si la "A-3" pe termen scurt, iar pe cele in moneda nationala la "BBB" si, respectiv, "A-3", se arata intr-un comunicat al agentiei.

Politicile fiscale si cele de venituri ale guvernului sunt considerate de S&P ca fiind expansioniste, iar apropierea alegerilor ar putea stimula cheltuielile curente, ar putea duce la scaderea calitatii actului de guvernare si ar putea intensifica presiunile inflationiste.

"Aceasta va continua sa impiedice capacitatea Guvernului de a raspunde la dezechilibrele externe in crestere si va reduce abilitatea de a beneficia din plin de integrarea in Uniunea Europeana", a declarat analistul S&P Marko Mrsnik, citat in comunicat.

Pe termen mediu si lung, politica fiscala pro-ciclica din Romania induce ingrijorare, deoarece consolideaza avansul cererii interne, a mentionat analistul S&P.

"Cresterea veniturilor provine in principal din incasari suplimentare temporare si mascheaza pozitia fiscala de baza. In cazul in care cresterea economica se va tempera si mai mult in viitor, pozitia fiscala s-ar putea inrautati semnificativ", a aratat Mrsnik.

Ca elemente pozitive, S&P mentioneaza datoria publica scazuta, sub nivelul mediu al tarilor cu rating "BBB".

"Am revizuit perspectiva Romaniei la negativ pentru a reflecta faptul ca sunt aplicate politici neadecvate pentru dezechilibrele in crestere. Acest lucru este cauzat de inrautatirea mediului politic", a mai spus Mrsnik.

Perspectiva negativa arata posibilitatea unei revizuiri in sens negativ a ratingului de tara, daca Guvernul nu ajusteaza politicile fiscale si bugetare in sensul contracararii dezechilibrelor externe si a dependentei in crestere a sectorului privat fata de finantarea externa, arata comunicatul S&P.

Calificativul ar putea fi diminuat in urmatoarele 18-24 de luni in cazul in care dezechilibrele continua sa se adanceasca, Romania continua sa aplice politici fiscale pro-ciclice, iar sectorul privat va continua sa contribuie la deteriorarea perspectivelor economice, se precizeaza in comunicat.

Daca in Romania se va ajunge la o stabilitate politica care sa sprijine reorientarea politicilor fiscale si bugetare catre o abordare prudenta, care sa contribuie la stabilitatea macroeconomica, coroborata cu dovezi clare privind reducerea dezechilibrelor externe si a riscurilor macroeconomice asociate, S&P va lua in calcul posibilitatea imbunatatirii perspectivei la "stabil".

Intr-un raport publicat recent, Standard & Poor's a enumerat Romania printre statele ce ar putea fi cel mai afectate de o criza globala a lichiditatilor. Fitch Ratings, care completeaza triada marilor agentii de rating din lume, a adaugat ca o politica fiscala mai restrictiva si mai multe reforme structurale ar proteja economia Romaniei de o astfel de criza.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/13574