BankNews.ro - The Business Republic

Ministerul Finantelor nu exclude o reducere a TVA la alimente in viitor
Finante-Banci | Data Publicarii: 06-11-2007

In proiectia bugetara pentru 2008 nu a fost luata in considerare o reducere a cotei TVA pentru produsele alimentare de baza, dar aplicarea acestei reduceri nu este exclusa in viitor,a declarat director in cadrul Directiei de Legislatie in domeniul TVA din cadrul MEF, Mariana Vizoli.

"Exista un proiect cu privire la reducerea cotei TVA pentru alimentele de baza, care a fost aprobat de Senat, dar a fost respins de Camera Deputatilor, din considerente bugetare. Nu cred totusi ca introducerea unei cote reduse va duce la o scadere a preturilor, deoarece acest lucru nu s-a intamplat nici in 2004 cand au fost reduse cotele TVA pentru anumite servicii cum ar fi cele din industria medicamentelor sau hoteliera", a spus directorul in cadrul Ministerului Economiei si Finantelor (MEF) Mariana Vizoli, luni, in cadrul unui seminar dedicat pietei de retail.

In schimb, presedintele Romalimenta, Sorin Minea, a declarat ca in momentul de fata Romania are cel mai mare TVA din industria alimentara, cu exceptia Danemarcei. "Piata neagra reprezinta pana la 60% din industria alimentara romaneasca, iar reducerea TVA pe acest segment este necesara si ar atrage dupa sine o crestere a incasarilor la bugetul de stat", a explicat Minea.

Pe de alta parte, directorul in cadrul Directiei de Legislatie in Domeniul Accizelor, Mihai Hura, a spus ca Romania a atins nivelul minim de accize impus de Uniunea Europeana la alcool, motorina si alte produse. "In Romania, acciza pentru bauturile alcoolice este de 550 de euro pe hectolitru de alcool pur, la care se adauga 200 de euro taxa pentru sanatate. In schimb, in Anglia acciza este de circa 3.500 de euro pe hectolitru de alcool pur, iar in Suedia 5.200-5.300 euro pe hectolitru. Mai trebuie sa ajustam accizele la tigari, care in prezent sunt de 42 euro la 1.000 de tigarete, iar pana in 2010 trebuie sa ajunga la 64 de euro pentru 1.000 de tigarete", a explicat Hura.

El a adaugat ca pana in 2010 vor disparea accizele la cafea, bijuterii si cristaluri, dupa ce au fost eliminate cele la aparatele de aer conditionat si cuptoarele cu microunde.

Patronatele din morarit si panificatie au solicitat reducerea TVA la paine, iar Guvernul a anuntat, la inceputul lunii august, ca autoritatile competente vor verifica producatorii de paine pentru reducerea evaziunii, dupa finalizarea acestor controale urmand sa se discute despre o eventuala reducere a TVA la paine.

Fostul ministru al agriculturii Decebal Traian Remes a declarat, in cursul lunii septembrie, ca spera ca va avea castig de cauza in privinta reducerii TVA la panificatie si masura sa fie prevazuta printre modificarile Codului Fiscal din aceasta toamna, motivand ca astfel sectorul s-ar fiscaliza si colectarea TVA s-ar dubla. Proiectul legii Codului Fiscal pentru 2008 a fost aprobat de Guvern la inceputul lunii octombrie si nu prevede nicio modificare a TVA la paine.

Patronatele din panificatie au cerut guvernului sa aplice o cota redusa de TVA fata de cea standard de 19%, fiind vehiculate doua variante: 5% si 9%. In prezent, Codul Fiscal prevede o cota redusa de 9% pentru mai multe categorii de produse si servicii, precum medicamente, ziare, reviste, cazare in hoteluri, intrarea la muzee.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/13575