BankNews.ro - The Business Republic

Isarescu: Turbulentele globale afecteaza Romania prin scumpirea creditului si rating
Economie | Data Publicarii: 06-11-2007

Accentuarea turbulentelor pe piata internationala, care duce la scumpirea creditului si poate afecta ratingurile Romaniei, ar trebui sa determine o regindire a mixului de politici economice, deoarece acesta nu mai este optim, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Se intra intr-o faza de accentuare a presiunilor inflationiste la nivel mondial, scumpirea marfurilor agro-alimentare, energetice si a altor marfuri, precum aurul, accentueaza presiunile inflationiste", a mai spus Isarescu.

Guvernatorul BNR a mai precizat ca turbulentele pe pietele externe ar putea avea drept consecinte pentru Romania accesul mai dificil la finatarea externa si deteriorarea ratingurilor.

Ratingul "este un indicator extrem de fin al perceptiei Romaniei pe plan international", a spus Isarescu.

Adancirea deficitul de cont curent reprezinta un motiv de ingrijorare in conditiile in care acesta constituie o supapa si largirea acestuia va introduce mai multe frictiuni intre cresterea economica si inflatie. "Deficitul de cont curent este foarte mare si va fi perceput din ce in ce mai rau de investitorii straini, in conditiile aversiunii la risc", a mentionat Isarescu.

Guvernatorul BNR a precizat ca, in Romania, deficitul de cont curent este creat preponderent de sectorul privat, de exemplu de bancile comerciale.

Ca repere pentru regandirea mixului de politici economice in perioada urmatoare, guvernatorul BNR a mentionat continuarea reformelor structurale pentru stimularea productivitatii si a competitivitatii pe plan extern a produselor romanesti si o politica fiscala mai restrictiva.

"Este necesar ca politicile fiscale sa preia o parte din sarcinile dezinflationiste si de corectare a dezechilibrelor externe", a adaugat Isarescu.

El a explicat ca prin interventia la nivelul politicilor fiscale se refera la o imbunatatire a structurii bugetului, adica la o modificare din interior a acestuia si nu numai la o interventie asupra veniturilor.

"Restructurarea politicilor monetare poate compensa numai partial derapajele importante ale politicilor fiscal-bugetare si de venituri (salarii si pensii)", a conchis guvernatorul bancii centrale.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/13577