BankNews.ro - The Business Republic

Sefii bancilor, victime ale crizei ipotecare
International | Data Publicarii: 06-11-2007

Dupa ce au anuntat pierderi de miliarde de dolari, sefii grupurilor bancare Merrill Lynch si Citigroup au demisionat, noteaza Adevarul. Criza creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc din SUA continua sa faca victime printre institutiile bancare din intreaga lume. Acum pare sa fie randul sefilor marilor banci internationale.


Seful Citi demisioneaza

Directorul general al Merrill Lynch, Stan O'Neal, si cel al Citigroup, Charles Prince, au demisionat dupa ce grupurile financiare au anuntat pierderi uriase ca urmare a crizei subprime. Citigroup a raportat cele mai mari pierderi inregistrate de o banca internationala.

Charles Prince

Pana de curand, cele mai mari pierderi ca urmare a cutremurului financiar din aceasta vara pareau sa fi fost suportate de grupul bancar elvetian UBS. Cea mai mare banca europeana, UBS, a anuntat in urma cu aproape o saptamana pierderi de 3,4 miliarde de dolari, inainte de deducerea taxelor, pe fondul crizei creditelor ipotecare subprime din SUA.

Acestea sunt primele pierderi trimestriale inregistrate de UBS in ultimii 10 ani. Pierderile grupului financiar european se refera la portofoliul de investitii in obligatiuni corporatiste si titluri de stat care asigura un venit fix si sunt aproape lipsite de risc.

Stan O'Neal

Vinovati au fost gasiti doi dintre directorii executivi ai grupului elvetian. Astfel ca, la inceputul lunii octombrie, seful diviziei de investitii, Huw Jenkins, si directorul financiar executiv, Clive Standish, au fost deja inlaturati din functii.

Acum este randul sefului celei mai mari banci din lume, Citigroup, sa renunte la fotoliul de conducere, dupa ce institutia pe care o conduce a anuntat pierderi suplimentare intre 8 si 11 miliarde, ceea ce va reduce beneficiul net cu intre 5 si 7 miliarde dolari.

Integral in Adevarul

http://www.banknews.ro/stire/13588