BankNews.ro - The Business Republic

Dezechilibrele macroeconomice cresc riscul expunerii Romaniei la criza creditelor
Finante-Banci | Data Publicarii: 06-11-2007

"O serie de tari din Europa Centrala si de Est- Letonia, Ungaria, Bulgaria, Romania, Turcia si Serbia fiind cel mai des mentionate - sunt vulnerabile la criza globala a creditelor, date fiind dezechilibrele macroeconomice pe care le inregistreaza si ar putea suferi intr- adevar o anumita presiune, insa riscul unei corectii prelungite este inca redus", a apreciat Marcus Svedberg, Economist Sef la East Capital, cea mai mare companie de investitii specializata pe pietele Est Europene.

Analistii de la East Capital atrag atentia in primul rand asupra legaturii dintre criza creditelor si economiile supra - incalzite, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. Desi la baza o problema americana, criza a scumpit creditele la nivel international si a redus disponibilitatea institutiilor financiare de a acorda imprumuturi.

"Schimbarea a fost foarte rapida. Nu mai tarziu de aceasta vara, opinia generala indica existenta unei lichiditati abundente pe piata. Acum, tari cu mari deficite de cont curent, cum sunt Letonia, Bulgaria, Romania sSerbia, intampina costuri ridicate de finantare a acestor deficite pe pietele internationale. Insa, in cazul acestor tari, nevoia de a apela la credite internationale este relativ redusa, intrucat iti finanteaza deficitele prin investitii straine directe - in cazul Bulgariei, Romaniei si Serbiei- sau prin imprumuturi inter- bancare, cum este cazul Letoniei. In acest sens, criza ape pietele de creditare nu reprezinta o problema iminenta pentru aceste economii. Pe de alta parte insa, o reducere masiva si prelungita a investitiilor straine directe sau o reducere dramatica a dorintei de sustinere din partea bancilor-mama din Europa de Vest ar putea pune intr- adevar o presiune asupra acestor piete, dar aceste fenomene par destul de putin probabile in viitorul apropiat", precizeaza Economistul Sef al companiei East Capital.

Analistii de la East Capital considera ca, in general, situatia macroeconomica in Europa de Est este probabil mai puternica decat oricand; lucrurile stau bine in primul rand in cazul celor doua mari tari din regiune- Rusia si Polonia, care inregistreaza cresteri economice semnificative si nu manifesta dezechilibre majore.

"Aceasta situatie macroeconomica solida din zona se dovedeste a fi un inel de protectie rezistent la turbulentele globale. In plus, asa cum am aratat sin alte randuri, legatura directa slaba intre Europa de Est si SUA este un alt motiv care explica de ce pietele noastre s-au dovedit a fi atat de rezistente in timpul acestei crize", subliniaza Marcus Svedberg.

De altfel, Banca Mondiala a aratat recent ca efectele negative ale crizei creditelor asupra economiilor emergente au fost pana in prezent mai scazute decat era de asteptat, iar cele 8 + 2 noi state membre UE au fost la randul lor si mai putin afectate decat alte piete emergente. "Anumite sectoare sau punctual anumite companii, care au o expunere mare pe piata internationala a creditelor sau activeaza in domeniul imobiliar, ar putea insa cunoaste o anumita presiune in lunile urmatoare", precizeaza Marcus Svedberg.

Corelat cu criza creditelor, analistii de la East Capital atrag de asemenea atentia asupra riscului de scadere a cresterii economice din Europa de Est, in special in cazul economiilor supra- incalzite. "Dezvoltarea rapida a creditelor a fost un factor important care a contribuit la cresterea acestor economii; acum insa, scumpirea creditelor va incetini ritmul de crestere al acestora. Atat timp insa cat aceasta incetinire este moderata- ea poate fi un lucru bun, intrucat multe dintre aceste economii ar avea nevoie de o frana", spune Economistul Sef de la East Capital.

Redactia BankNews.ro

http://www.banknews.ro/stire/13594