BankNews.ro - The Business Republic

Petrolul atinge un nou pret maxim istoric, de 97 dolari pe baril
International | Data Publicarii: 07-11-2007

Pretul barilului de petrol a atins un nou maxim istoric pe piata americana, de 97 dolari, in timp ce petrolul Brent, din Marea Nordului, a depasit pentru prima data pragul simbolic de 93 dolari pe piata londoneza, relateaza AFP.

Marti dupa-amiaza, pretul barilului de petrol Brent extras din Marea Nordului cu livrare in decembrie a urcat cu 2,61 dolari pana la 93,10 dolari fata de cursul de luni. In acelasi timp, pretul barilului de titei vandut pe piata americana a scazut usor pana la 96,69 dolari dupa ce s-a scumpit si ajunsese la 96,80 dolari, un nou record absolut, mai scrie AFP.

Ulterior, petrolul s-a scumpit din nou pana la pragul de 97 dolari/baril.

Din 11 octombrie, data incepand de la care petrolul s-a scumpit rapid, barilul de titei a castigat in jur de 12 dolari pe pietele din Londra si New York, ceea ce reprezinta o crestere de aproape 20%.

Noua inflamare a pretului petrolului este cauzata de temerile legate de o scadere a rezervelor petroliere americane care ar fi putin apreciata in contextul general al incertitudinilor privind nivelul ofertei raportat la explozia cererii.

Mai mult, deprecierea dolarului, moneda in care se tranzactioneaza petrolul, sustine urcarea pretului titeiului.

Un dolar slab cotat ieftineste petrolul pentru investitorii din afara Statelor Unite si stimuleaza indirect interesul pentru titei, atragand fonduri speculative.

Moneda americana a ajuns marti la un nou nivel minim istoric fata de euro, coborand pana la 1,4571 dolari/euro.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/13610