BankNews.ro - The Business Republic

Salariile intelectualilor ar putea fi sacrificate pentru ale muncitorilor
Economie | Data Publicarii: 07-11-2007

Sindicatele sint dispuse sa negocieze eliminarea salariului minim de 880 de lei pentru angajatii cu facultate, in schimbul unui salariu mai mare pentru toata lumea, lucru care ar scapa bugetul de o cheltuiala neprevazuta, noteaza Cotidianul. Profesorii au cisigat inca un proces, la Tribunalul Satu Mare, prin care li se acorda un salariu minim de 880 de lei. Aceasta este a treia decizie judecatoreasca in acest sens, dupa una a Tribunalului Dolj in urma cu o luna si alta a Curtii de Apel din Bucuresti saptamina trecuta.

Abia ieri, Ministerul Educatiei a avut prima reactie fata de procesele cistigate de sindicate. Ministerul Educatiei sustine insa ca Federatia Educatiei Nationale nu a cistigat in instanta dreptul de a obliga Guvernul la plata salariului minim de 880 de lei pentru profesorii cu studii superioare, ci doar dreptul de a negocia salariile. Totusi, ministerul spune ca va face recurs. Federatia Educatiei Nationale sustine insa ca MECT dezinformeaza cu buna stiinta. Potrivit sindicalistilor, instantele au dispus inclusiv plata salariilor restante de la 1 ianuarie 2007.

Cazul cistigat la Satu Mare contrazice asteptarile oficialilor Guvernului, care sustineau ca decizia de la Dolj este una izolata. Ministrii Varujan Vosganian si Paul Pacuraru declarau ca exista bani la buget pentru plata profesorilor din Dolj si ca nu se asteapta ca salariul minim de 880 de lei sa devina obligatoriu in toata tara. Toate sindicatele bugetarilor au deschis procese similare si, daca vor cistiga, efortul bugetar, ar ajunge sa se ridice la 9 miliarde de lei noi pe an. Salariile bugetarilor ar creste, in medie, cu 40%, potrivit calculelor facute chiar de Ministerul Finantelor.

Integral in Cotidianul

http://www.banknews.ro/stire/13614