BankNews.ro - The Business Republic

Marii administratori de pe pilonul II vor investitii in imobiliare si fonduri mutuale
Afaceri | Data Publicarii: 12-11-2007

ING Fond de Pensii si Allianz Tiriac Fond de Pensii, primii doi administratori de pe piata pensiilor private obligatorii (pilonul II), sunt interesanti de marirea pragului de investitii in titluri imobiliare si fonduri mutuale, au declarat presedintii celor doua companii.

Presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea, declarase vineri ca, in conditiile in care toti administratorii adopta un profil de risc mediu, exista riscul ca in 4-5 ani randamentele acestor fonduri sa nu fie satisfacatoare, asa cum s-a intamplat in Ungaria.

"Trebuie sa castigam increderea in sistem, astfel incat administratorii sa foloseasca toate mijloacele investitionale in conditii de risc controlat. Fondurile de pensii trebuie sa aiba in vedere diverse oportunitati de investitii, precum titlurile imobiliare sau private equity", a spus Oancea.

Reprezentantii fondurilor de private equity (fonduri de investitii cu capital de risc) au cerut, zilele trecute in cadrul unei conferinte, extinderea gamei de active unde pot fi plasate sumele din pensii private, inclusiv in fonduri de capital de risc.

Cu toate acestea, marii administratori de fonduri de pensii se simt atrasi mai mult de investitii in titluri imobiliare, decat in private equity.

"Nu vad oportuna varianta investitiilor in fonduri private equity, e prematur sa ne gandim la aceasta varianta. Acest tip de investitie nu este compatibil cu un fond activ pe piata pensiilor private obligatorii. Mult mai atractive sunt investitiile in titluri imobiliare si marirea pragului pentru investitii in fonduri mutuale", a declarat directorul general al ING Fond de Pensii, Radu Vasilescu.

"Fondurile private equity nu sunt un instrument atractiv pentru un fond de pensii din cauza gradului mare de risc al investitiei si a inexistentei unei piete reglementate. Pentru Allianz Tiriac un instrument atractiv pentru investitii sunt pentru viitor titlurile imobiliare", a declarat pentru NewsIn presedintele Allianz-Tiriac Pensii Private Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat si a Fondurilor de Pensii Facultative, Crinu Andanut.

Reprezentanti ai administratorilor de fonduri de pensii private obligatorii (pilonul II) declarau inaintea demararii campaniei sistemului de pensii obligatorii ca trebuie sa existe un context potrivit pentru a investi in ceea ce doresc, "chiar si in fonduri de private equity care vor fi foarte atractive".

Investitiile fondurilor de private equity in Romania ar putea ajunge la 220 milioane euro la sfarsitul lui 2007, valoare dubla fata de anul trecut, potrivit estimarilor presedintelui Asociatiei de Investitii Private si Capital de Risc din Sud-Estul Europei (SEEPEA), Robert Luke.

Arbitrul pensiilor private vrea ca nivelul cotei cotributiei obligatorii de 2% care va merge catre fondurile de pensii ce activeaza pe pilonul II sa creasca la 6% in 3-4 ani, pentru ca nivelul activelor acumulate de fonduri sa fie mai mare.

Pensiile private din pilonul II sunt obligatorii pentru salariatii sub 35 de ani si optionale pentru cei intre 35 si 45 de ani. Aderarea participantilor la un fond de pensii din pilonul II a inceput pe 17 septembrie si dureaza patru luni. Dupa aceasta perioada, cei care nu au optat pentru un fond de pensii vor fi distribuiti in mod aleatoriu catre fondurile autorizate, pe baza unui sistem informatic, potrivit arbitrului pensiilor private.

Potrivit legii, fiecare potential client al sistemului trebuie sa semneze un singur contract de aderare la un singur fond, in care isi va economisi contributiile.

Intre 17 septembrie si 15 octombrie, ING Fond de Pensii a atras cei mai multi participanti la pilonului II, numarul acestora ridicandu-se la 462.344 (40,47% din piata), locul secund a fost ocupat de Allianz Tiriac Fond de Pensii cu 235.136 participanti (20,58%).

CSSPP a autorizat 18 administratori de fonduri de pensii private obligatorii: Pensia Viva (administrat de Aviva Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Privat), AZT Viitorul Tau (administrat de Allianz-Tiriac Pensii Private Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat si a Fondurilor de Pensii Facultative), ING (ING Fond de Pensii), Aripi (Generali Fond de Pensii), Vital (BT Aegon Fond de Pensii), OTP (administrat de OTP Fond de Pensii), BRD (administrat de BRD Fond de Pensii), AIG (AIG Fond de Pensii), Interamerican (Interamerican Fond de Pensii), Prima Pensie (administrat de Prima Pensie - Fond de Pensii), Fondul de Pensii Administrat Privat Omniforte (Omniasig Pensii - Societate de administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat), Fondul de Pensii Administrat Privat BCR, (BCR Administrare Fond de Pensii), Fondul de Pensii Administrat Privat Bancpost (Bancpost Fond de Pensii) si Fondul de Pensii Administrat Privat KD (gestionat de KD Fond de Pensii), Alfa (administrat de AG2R Fond de Pensii), Marfin (adiministrat de Marfin Fond de Pensii), Fiducia (administrat de MKB Romexterra Fond de Pensii) si  Zepter (administrat de Zepter Fond de Pensii).

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/13704