BankNews.ro - The Business Republic

BCR Banca pentru Locuinte ar putea primi aprobarea bancii centrale in ianuarie 2008
Finante-Banci | Data Publicarii: 12-11-2007

Banca Comerciala Romana (BCR) estimeaza ca va primi pana in ianuarie 2008 aprobarea Bancii Nationale a Romaniei (BNR) pentru lansarea BCR Banca pentru Locuinte, a declarat luni vicepresedintele executiv pentru retail si private banking al BCR, Martin Skopek.

Reprezentantii BCR au explicat ca, in conditiile in care colaborarea cu asociatii de agentii imobiliare precum ARAI se dovedeste fructuasa, banca nu va simti nevoia formarii unei agentii pe piata imobiliara, care sa sustina dezvoltarea creditelor ipotecare.

In prezent, pe piata romaneasca activeaza doua banci pentru locuinte - Raiffeisen Banca pentru Locuinte si HVB Banca pentru Locuinte, iar la un moment dat si oficialii Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) avansasera ideea crearii unei subsidiare de acest tip, abandonata insa de noul presedinte al institutiei, Radu Gratian Ghetea.

BCR, cea mai mare banca de pe piata dupa active, a anuntat crearea noii subsidiare in contextul in care a acordat in al treilea trimestru al acestui an credite ipotecare de un miliard de lei, valoare de cinci ori mai mare decat in intervalul similar din 2006, potrivit directorului directiei de retail a bancii, Dorin Cojocaru. 

Cresterea volumului de credite ipotecare acordate de banca a fost stimulata de validarea, in luna iunie, a normelor proprii de creditare ale BCR de catre banca centrala, care a permis bancii sa acorde imprumuturi cu grad maxim de indatorare de 65% din veniturile nete ale solicitantilor si cu avans mai mic de 25%.

BCR acorda imprumuturi ipotecare si prin sase centre specializate la nivel national, repartizate in functie de regiunile de retail. Cele sase centre coordoneaza 22 de unitati la nivel national, dintre care 10 sunt la nivelul capitalei.

La nivel national, creditele ipotecare au avansat cu 35% de la inceputul anului, in timp ce pe piata din Bucuresti, cresterea pe acest segment a fost chiar mai mare, de 40%, a mentionat oficialul BCR.

In prezent, creditele ipotecare contribuie cu circa 3% la produsul intern brut (PIB) al Romaniei si ar putea ajunge la 7% in 2009.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/13727