BankNews.ro - The Business Republic

Capacitatea de creditare a bancilor europene ar putea fi afectata de criza creditelor
Finante-Banci | Data Publicarii: 15-11-2007

Capacitatea de creditate a bancilor pan-europene ar putea fi diminuata de criza creditelor, ceea ce ar putea afecta semnificativ cresterea economica, a declarat miercuri un oficial al Fondului Monetar International (FMI), citat de Reuters. "Exista riscul ca posibilitatile de creditare ale bancilor pan-europene sa fie afectate si sa determine o incetinire semnificativa a cresterii economice", a declarat seful departamentului european al FMI, Michael Deppler.

In aceasta saptamana, banca germana WestLB a devenit cel mai recent creditor european afectat de turbulentele din piata financiara care au inceput in august, pe fondul crizei din piata americana, determinata de acordarea de imprumuturi ipotecare clientilor cu posibilitati financiare reduse, ceea ce a afectat situatia investitorilor.

Pentru cele 13 state din zona euro, FMI estimeaza o crestere economica de 2,1% in acest an.

Deppler a mai spus ca potentialul viitoarelor pierderi inregistrate de bancile europene, in urma crizei creditelor ipotecare cu grad mare de risc din Statele Unite, ramane necunoscut.

"Aceasta este o problema cheie si nu cunoastem raspunsul", a spus Deppler.

Deppler s-a aflat in Bruxelles, la Centrul de Studii Politice Europene, pentru a prezenta previziunile bianuale ale FMI pentru Europa.

Estimarile au fost publicate mai intai luni si Deppler a spus ca pozitia Europei in fata oricaror turbulente din piata este mai buna decat cea a Statelor Unite.

"Este clar ca bancile europene detin si au detinut numeroase produse structurate americane. Aceste pierderi trebuie sa fie rezolvate de sistem", a mai spus Deepler.

Problema creditelor cu grad mare de risc "s-a amplificat", a mai spus acesta. 

"Investitorii au capatat acum aversiune pentru orice fel de produse structurate", a adaugat Deppler.

Bancile din Europa au fost de obicei mai prudente in acordarea imprumuturilor, fata de Statele Unite, ceea ce protejeaza regiunea de turbulentele pietei mondiale, a explicat acesta.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/13788_capacitatea_de_creditare_a_bancilor_europene_ar_putea_fi_afectata_de_criza_creditelor.html