BankNews.ro - The Business Republic

Tariceanu: nu este un lucru rau ca euro a trecut de pragul de 3 lei si 50 de bani
Finante-Banci | Data Publicarii: 22-11-2007

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat, miercuri, la Bacau, ca nu crede ca este un "lucru rau" ca euro a trecut de pragul de 3 lei si 50 de bani, intrucat vor exista consecinte pozitive pentru exportatori si importuri.

"Cursul leului cand era de 3,1-3,2 a fost unul  cu totul si cu totul supraevaluat, care nu avea nicio legatura cu realitatile economice ale Romaniei. Cred ca nu este un lucru rau, daca ajunge la 3,5. Lucrul acesta va ajuta intr-o buna masura exportatorii si va mai pune putina frana la importuri", a comentat Tariceanu.

Miercuri, leul s-a depreciat impreuna cu celelalte monede din regiune si a pierdut 1,27% fata de euro, ca urmare a ingrijorarilor pe care le au investitorii vizavi de plasamentele cu grad mare de risc, ceea ce a determinat banca centrala sa afiseze un curs de referinta de 3,5393 lei/euro.

Cursul afisat miercuri de Banca Nationala a Romaniei (BNR), de 3,5393 lei/euro, descrie o depreciere a monedei nationale cu peste 4 bani (1,27%) fata de euro, de la 3,4948 lei/euro, cat era marti. Leul nu a mai trecut de acest nivel din 28 septembrie 2006, cand BNR a afisat un curs al monedei europene de 3,5415 lei.

"Tendinta regionala de depreciere a fost evidenta, pentru ca acum s-au depreciat cam toate monedele tarilor din zona, in ton cu temerile legate de investitiile riscante. Noi am reactionat, insa, ca de obicei, mult mai rau decat ceilalti. Nici dobanzile interbancare nu  ne ajuta pentru ca au coborat destul de mult", a spus Ciprian Mihai, sef de departament in cadrul trezoreriei Volksbank Romania.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/13923_tariceanu_nu_este_un_lucru_rau_ca_euro_a_trecut_de_pragul_de_3_lei_si_50_de_bani.html