BankNews.ro - The Business Republic

Bancile si-au bagat in buzunare aproape 1,9 mld. lei
Finante-Banci | Data Publicarii: 22-11-2007

Bancile comerciale de pe piata romaneasca au obtinut dupa primele noua luni ale acestui an un profit net cumulat de 1,88 miliarde lei, mai mult cu 8,3% comparativ cu acelasi interval al anului trecut, a declarat Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul bancii centrale, in cadrul seminarului EU-COFILE, organizat de Banca Nationala a Romaniei, Asociatia Romana a Bancilor si Alpha Bank.

La finele primelor noua luni din 2006, institutiile de credit au inregistrat un profit net cumulat in valoare de 1,74 miliarde lei, iar pe tot anul trecut castigurile nete ale acestora se situau la 2,20 miliarde lei.

Georgescu spune ca avansul profitului obtinut de bancile comerciale a inregistrat o aplatizare, atat pe fondul dezvoltarii acestora, dar si al reducerii castigurilor din marja, tinand cont de reducerea dobanzilor din prima parte a anului. "Bancile nu au mai putut castiga atat de mult din marja, ele trebuie sa munceasca mai mult ca sa faca profit dintr-un volum mai mare al creditelor acordate", a spus prim-viceguvernatorul BNR.

De asemenea, acesta a mentionat ca profitabilitatea bancilor s-a temperat si din cauza procesului de extindere adoptat de majoritatea bancilor. "Bancile se extind, fac angajari, din acest motiv profitabilitatea lor a scazut. Numarul angajatilor din sistemul bancar a urcat de la 56.799 persoane la sfarsitul lunii septembrie din 2006 la 63.487 dupa primele noua luni din 2007", a mai explicat oficialul bancii centrale.

Integral in Curierul National

http://www.banknews.ro/stire/13928_bancile_si-au_bagat_in_buzunare_aproape_1,9_mld_lei.html