Guvernatorul BNR a declarat intr-un interviu pentru agentia de presa Market News International ca banca centrala a Romaniei isi rezerva in continuare dreptul de a interveni pe piata valutara, fara un anunt prealabil, dar doreste sa recurga la aceasta masura cat mai rar posibil, fiind "mai multumita" de valoarea actuala a leului decat in urma cu cateva luni.
Intr-o declaratie premergatoare intalnirii guvernatorilor de banci centrale, care se desfasoara la Cape Town sub auspiciile Bancii Reglementelor Internationale, Mugur Isarescu a precizat ca actuala tendinta de majorare a preturilor de consum din Romania se va incheia pana in primavara anului 2008 si ca inflatia este mai mult sau mai putin "sub control".
Referitor la pozitia actuala a bancii centrale privind interventiile pe piata valutara, domnia sa a declarat urmatoarele: "Incercam sa intervenim cat mai putin si cat mai rar cu putinta, dar suntem pregatiti pentru orice interventie, fara un anunt clar si fara comentarii in acest sens".
Guvernatorul a adaugat ca, intr-o zi, BNR ar putea sa opteze pentru explicarea interventiilor sale pe piata valutara, dupa modelul recent al bancii centrale din Noua Zeelanda. Pentru moment, insa, Isarescu a evidentiat faptul ca banca isi mentine pozitia de a interveni dupa cum considera de cuviinta: "Am pastrat libertatea totala in acest domeniu".
Cu toate acestea, guvernatorul a precizat: "Sunt mai multumit de nivelul actual [al leului] decat de cel total nesustenabil consemnat in aceasta vara".
Guvernatorul a mai adaugat: "In cazul in care cursul de schimb va contribui, alaturi de aplicarea unor politici intelepte si adecvate, la limitarea deficitului de cont curent, la stimularea exporturilor, evolutia acestuia va fi mai strans legata de cea a conditiilor fundamentale ale economiei".
Guvernatorul a apreciat ca BNR mentine regimul de flotare controlata a monedei nationale, desi exista "unele dezbateri" pe aceasta tema in cadrul CA. In cazul unei economii deschise, de mici dimensiuni, precum cea a Romaniei, fluctuatiile cursului de schimb ar putea "genera probleme serioase" atat in planul cresterii economice, cat si al inflatiei.
In acest sens, guvernatorul a aratat ca, desi leul a revenit in prezent la nivelul inregistrat la inceputul anului, dupa consemnarea in aceasta vara a mai multor niveluri record fata de euro, efectul inflationist al deprecierii acestuia a depasit contributia dezinflationista a aprecierii sale anterioare, ca urmare a impactului asupra perceptiei publicului.
Conform declaratiilor guvernatorului Isarescu, cea mai recenta rata anuala a inflatiei - care a inregistrat in octombrie un nivel de 6,8 la suta, depasind cu doua puncte procentuale nivelul anticipat de banca centrala cu numai o luna inainte - reflecta efectele multiple ale secetei grave care a afectat Romania in aceasta vara, majorarea preturilor materiilor prime pe pietele internationale, diminuarea de ansamblu a influentei dezinflationiste a importurilor si deprecierea leului, ca urmare a turbulentelor inregistrate pe pietele externe.
Exista "probabilitatea ridicata" ca indicele preturilor de consum sa se mentina peste nivelul de 5 la suta si in luna decembrie, desi este probabil sa nu depaseasca 6 la suta, pozitionandu-se astfel in zona de mijloc a plajei de valori ale ratelor inflatiei consemnate la nivelul noilor state membre UE.
Isarescu a afirmat ca "situatia se afla sub control si ne asteptam ca aceasta crestere sa se incheie pana in primavara anului 2008, iar curba evolutiei IPC sa reintre in intervalul anuntat".
La intrebarea privind existenta unei tendinte de inasprire a politicii monetare, raspunsul guvernatorului a evidentiat mai ales necesitatea de "consolidare a altor componente ale mixului de politici economice", dar a afirmat ca BNR va lua toate masurile necesare pentru asigurarea stabilitatii preturilor, iar "politica monetara este cu certitudine orientata catre inversarea traiectoriei ascendente a inflatiei".
"Ne-am putea intreba de ce autoritatea monetara a ales sa iasa mai mult la rampa", a adaugat guvernatorul. Unul dintre motive il constituie necesitatea de a contracara inertia legata de evolutiile social-politice, pregatind opinia publica in vederea modificarilor structurale necesare; un alt motiv se refera la rigiditatile care greveaza asupra oricarui demers de negociere a unui mix adecvat de politici.
"Mixul optim presupune coroborarea unor politici de venituri si fiscale ferme cu o politica monetara restrictiva, dar nu extrem de restrictiva, pentru a nu genera din nou o apreciere nesustenabila a monedei nationale".
Guvernatorul a mai adaugat ca "tinand seama de migratia fortei de munca, apreciem ca acest mix optim este greu de atins", deoarece presiunile in sensul majorarii castigurilor salariale se vor mentine "pentru o perioada" la un nivel ridicat.
Totusi, "mentinerea inflatiei la un nivel scazut este conditionata de o serie de factori", a atentionat guvernatorul. "Este imposibil sa coexiste pe termen indelungat o rata a inflatiei cu o singura cifra, cu o situatie in care cresterile salariale inregistreaza niveluri situate pe palierul de doua cifre".
Desi Romania va evita orice impact direct exercitat de criza de pe piata creditelor ipotecare non-standard din SUA, se constata deja aparitia efectelor indirecte, potrivit declaratiilor guvernatorului BNR. Pe langa dificultatea sporita de a asigura finantarea deficitului ridicat de cont curent, ar mai putea fi afectate increderea si perceptia participantilor pe piata cu privire la conditiile fundamentale ale economiei romanesti.
Guvernatorul a adaugat: "Ma astept ca impactul indirect sa fie relativ puternic si, din acest motiv, este necesar ca BNR sa adopte o atitudine prudenta… si ca mixul de politici economice in Romania sa fie mai bine gandit".
"In perioada urmatoare, ritmul de crestere economica ar putea inregistra o decelerare de 1-2 puncte procentuale", a mentionat Isarescu, "dar aceasta temperare prezinta avantajul de a contribui la evitarea supraincalzirii economiei".
In incheiere, Isarescu a afirmat ca nu se asteapta la incetinirea semnificativa a ritmului expansiunii economice in Romania, avand in vedere prezenta tuturor elementelor necesare, inclusiv a investitiilor in toate sectoarele economice.
Abordarea in ceea ce priveste adoptarea euro ramane nemodificata, astfel incat se spera ca moneda unica sa fie introdusa in Romania la orizontul anilor 2012-2014, a mai mentionat guvernatorul BNR.
Redactia BankNews.ro
http://www.banknews.ro/stire/13931_isarescu_bnr_isi_mentine_libertatea_totala_in_privinta_interventiilor_pe_piata_valutara.html