BankNews.ro - The Business Republic

Guvernul anunta ca va gasi solutii la taxa auto, in termenul de doua luni dat de Comisia Europeana
Economie | Data Publicarii: 29-11-2007

Autoritatile romane vor avea discutii cu oficialii europeni, in urmatoarele doua luni, pentru a gasi solutii in privinta taxei auto, a declarat purtatorul de cuvant al guvernului, Camelia Spataru, dupa ce Comisia Europeana a anuntat ca a trecut la a doua etapa a procedurii impotriva Romaniei.

"Romania va formula un punct de vedere si il va transmite in termenul stabilit de Comisia Europeana. Este vorba despre un instrument, o masura care are drept scop protectia mediului impotriva poluarii cu dioxid de carbon. Aceasta masura este in acord cu reglementarile europene care prevad limitarea emisiilor de dioxid de carbon. In urmatoarele doua luni, autoritatile romane vor avea discutii cu oficialii europeni pentru a gasi solutii in acord cu aceste tendinte", a spus Spataru.

Comisia Europeana a decis, miercuri, sa deschida a doua etapa a procedurii de infringement (incalcare a tratatului)  impotriva Romaniei privind taxa de prima inmatriculare, considerand ca raspunsurile autoritatilor romane au fost nesatisfacatoare. Comisia a acordat un termen de doua luni pentru schimbarea legislatiei, ulterior fiind posibil sa actioneze statul roman la Curtea Europeana de Justitie.

A doua etapa a procedurii consta in transmiterea unui aviz motivat, "reasoned opinion", care contine recomandari ale modului in care trebuie modificata taxa. Daca nici in urma scrisorii de argumentatie, Romania nu se va conforma rigorilor europene in materie, Comisia ar urma sa inainteze cazul Curtii Europene de Justitie.

Procedura de infringement a fost declantata in martie 2007, printr-o scrisoare de notificare oficiala trimisa de CE guvernului de la Bucuresti. Autoritatile romane si Comisia Europeana au purtat o ampla corespondenta pe acest subiect, in ultimele noua luni, insa nu au ajuns la un acord.

CE apreciaza ca taxa de prima inmatriculare auto contravine articolului 90 din Tratatul de Aderare si jurisprudentei Curtii Europene. Principalele neajunsuri ale legislatiei referitoare la taxa de inmatriculare auto, invocate de Comisia Europeana, sunt taxarea discriminatorie intre masinile la mana a doua vandute de cetatenii romani si cei din alte state membre UE, precum si faptul ca nivelul taxei depaseste valoarea reziduala sau de piata a masinii in cazul celor foarte vechi.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/14073_guvernul_anunta_ca_va_gasi_solutii_la_taxa_auto,_in_termenul_de_doua_luni_dat_de_comisia_europeana.html