BankNews.ro - The Business Republic

Presedintele Alpha Bank: IMM-urile vor alimenta cresterea creditelor pe segmentul corporativ
Finante-Banci | Data Publicarii: 29-11-2007

Cel mai mare potential de crestere a creditelor pe segmentul corporativ il prezinta IMM-urile, finantate momentan doar in proportie de 12% din credite bancare, dar care vor renunta treptat la datoriile comerciale costisitoare si la finantarea din capital propriu, a declarat presedintele Alpha Bank, Sergiu Oprescu.

"Intreprinderile mici si mijlocii se finanteaza in proportie de 40% din capital propriu si in proportie de peste 40% prin datorii comerciale, in conditiile in care creditele bancare contractate de aceste firme reprezinta doar 12%. In perioada urmatoare vom asista la o trecere a IMM-urilor catre finantarea de la banci", a mai spus presedintele Alpha Bank.

Creditele luate de IMM-uri reprezinta 48% din segmentul de credite pentru companii, angajeaza o treime din investitiile brute si au 44% din angajatii societatilor comerciale.

Presedintele Alpha Bank a atras atentia asupra gradului redus de economisire in Romania, care reprezinta doar 6,2% din capacitatea de economisire din zona euro.

Oprescu a declarat ca Romania este suficient de bine bancarizata in prezent, media fiind de 950 de gospodarii pe unitate bancara, in septembrie 2007, pentru mediul urban.

De asemenea, Oprescu a mai precizat ca densitatea bancara a Romaniei in acest an a ajuns la un grad de aproximativ 30%, similar cu cel al Ungariei in 2003, inainte de intrarea in Uniunea Europeana.

La nivelul anului 2003, bancarizarea in zona euro ajunsese la o pondere de 50%.

Oprescu a estimat ca exista inca o capacitate de crestere semnificativa pe segmentul de retail, explicand ca 690.000 de gospodarii din cele 7,1 milioane din Romania au potentialul de a contracta o rata lunara de creditare de peste 740 de lei.

Presedintele Alpha Bank a estimat ca bancile pot atrage in imprumuturi dinspre gospodarii inca 1,7 miliarde lei de an, ceea ce ar putea insemna in urmatorii ani o triplare a volumului de credite.

Oprescu a estimat dobanda medie pentru creditele in euro in Romania la 5,4% la sfarsitul lunii septembrie a anului curent si pe cea in zona euro la 1,54% la jumatatea acestui an.

Oficialul Alpha Bank a explicat insa ca marjele banilor ce revin bancilor din aceste rate sunt de fapt mult mai scazute din cauza costurilor implicate de rezervele minime obligatorii.

"Daca ajustam aceasta rata in functie de rezervele minime obligatorii ajungem la 1,5-2% pentru banci, rate similare celor din zona euro, nu la 5,4%", a mai precizat Oprescu.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/14074_presedintele_alpha_bank_imm-urile_vor_alimenta_cresterea_creditelor_pe_segmentul_corporativ.html