BankNews.ro - The Business Republic

Isarescu: Piata romaneasca nu este suficient de matura pentru flotarea libera a leului
Finante-Banci | Data Publicarii: 29-11-2007

Flotarea libera a leului nu este in prezent solutia optima pentru Romania deoarece pietele financiare tind sa exagereze la fluctuatiile monedelor nationale, iar segmentele pietei interne trebuie sa se mai maturizeze, a declarat, miercuri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Avand in vedere maniera in care este construita economia si societatea romaneasca si insuficienta maturizare a pietelelor, nu se poate proceda la un free floating, la o independenta totala a cursului, deoarece pietele tind sa exagereze", a spus Isarescu.

Banca centrala romaneasca practica o "flotare controlata" a cursului,  similar celui aplicat in alte tari - care nu au adoptat regimul de consiliu monetar - din regiune, precum Slovacia, Ungaria sau Polonia.

Motivul alegerii bancii centrale pentru acest regim tine de dimensiunea redusa a economiei romanesti, explicase, intr-un interviu acordat saptamana trecuta, guvernatorul Isarescu. Astfel, in cazul unei economii deschise, de mici dimensiuni, precum cea a Romaniei, fluctuatiile cursului de schimb ar putea genera "probleme serioase" atat in planul cresterii economice, cat si al inflatiei, explicase atunci Isarescu.

Miercuri, Isarescu a tinut sa dea lamuriri cu privire la efectele nefaste pe care miscarile bruste si necontrolate le poate avea asupra economiei. "Cursul poate creste rapid si apoi poate reveni, insa fluctuatiile bruste provoaca victime colaterale. Intr-adevar, cursul revine, dar pana sa revina scoate din piata un numar de operatori", a explicat Isarescu, la Forumul Bancar Roman.

Pe de alta parte, guvernatorul a explicat ca pietele trebui sa se mai adanceasca, astfel incat sa nu mai fie atat de sensibile si a adaugat ca 2007 va ramane in istorie drept anul in care a avut loc cea mai mare adancire a pietei financiare pana in prezent.

"Trebuie sa maturizam pietele, le facem mai adanci, astfel incat sa nu se mai intample ca iesirea sau intrarea de sume mici sa produca variatii mari", a spus Isarescu.

"Anul acesta va ramane in istorie ca anul cu in care s-a produs cea mai mare adincire a pietelor. Intermedierea financiara a urcat cu aproape 8% din PIB, de la 29% la 37% din produsul intern brut, estimare facuta pentru sfarsitul lui 2007", a adaugat guvernatorul BNR.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/14078_isarescu_piata_romaneasca_nu_este_suficient_de_matura_pentru_flotarea_libera_a_leului.html