BankNews.ro - The Business Republic

BCE a imprumutat bani bancilor cu cea mai mare dobanda inregistrata din 2001
International | Data Publicarii: 29-11-2007

Banca Centrala Europeana (BCE) a imprumutat miercuri bancilor fonduri pe trei luni cu cea mai mare dobanda inregistrata din aprilie 2001, dupa cresterea neasteptata a cererii pe o piata dornica sa isi asigure lichiditate inainte de sfarsitul anului, consemneaza Reuters.

Traderii spun ca ratele au crescut deoarece cresterea obisnuita a cererii de fonduri din perioada sarbatorilor este sustinuta de teama de o criza de lichiditate asemanatoare celei create de spaima cauzata de virusul mileniului de la sfarsitul lui 1999, mai scrie Reuters.

BCE a alocat, in cadrul unei licitatii lunare obisnuite, o suma de 50 de miliarde de euro (73,7 miliarde dolari) cu o dobanda anuala medie de 4,7% - cea mai mare diferenta fata de dobanda de politica monetara a Bancii Centrale Europene, de 4%, de cand a inceput criza creditelor de pe pietele internationale, in luna august.   

Dobanda medie a mai fost atat de mare in aprilie 2001, cand rata cheie a instiutiei cu sediul la Frankfurt se situa la nivelul de 4,75%, iar BCE a acordase fonduri cu dobanda tot de 4,7%. 

Dealerii chestionati marti de Reuters estimasera ca dobanda medie a imprumuturilor se va situa la nivelul de 4,65%. 

Dobanda medie ridicata si diferenta dintre aceasta si dobanda de politica monetara reflecta conditiile restrictive care caracterizeaza piata. Imprumuturile interbancare pe trei luni au fost cotate la un nivel de 4,67/4,77%, in conformitate cu statisticile Reuters, in miscare usoara fata de cotatia de dinaintea licitatiei. 

Dobanzile Euribor pe trei luni s-au oprit miercuri la un nivel de 4,743%, nu departe de un maximum de 4,795% atins in 2 octombrie, imediat dupa criza creditelor.  

"Nu am vazut niciun efect al anuntului asupra pietelor. Cantitatea de care este nevoie este mult mai mare fata de cea alocata de BCE", a spus un trader de pe piata financiara a zonei euro. 

Un numar de 175 de banci au licitat suma de 132,4 miliarde euro, cu dobanzi care au ajuns la 4,8%. Licitatiile cu cea mai mica dobanda acceptata, de 4,64%, au obtinut doar 3,6% din suma de 50 de miliarde euro alocata de BCE. 

Numarul bancilor care a participat la licitatie a fost cel mai mare inregistrat din aprilie 2006, iar cantitatea de fonduri oferita a fost cea mai mare de la licitatia din 23 august, prima pe trei luni a BCE dupa inceputul crizei creditelor.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/14080_bce_a_imprumutat_bani_bancilor_cu_cea_mai_mare_dobanda_inregistrata_din_2001.html