BankNews.ro - The Business Republic

Isarescu spune ca BNR va incheia anul 2007 pe profit
Finante-Banci | Data Publicarii: 29-11-2007

Banca Nationala a Romaniei (BNR) va incheia anul 2007 cu un profit operational de aproximativ un miliard de euro, in conditiile in care randamentul anual pentru administrarea rezervelor internationale ale Romaniei este de 3,5-4%, a declarat, miercuri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"La un nivel de 25 miliarde euro al rezervelor internationale, cu un randament de 3,5-4%, profitul va fi de aproximativ un miliard de euro", a mai explicat Isarescu, prezent la Forumul Bancar Roman.

BNR a avut in primele cinci luni ale acestui an un profit operational de 413,557 milioane lei (123 milioane euro), dupa ce in acelasi interval al anului trecut inregistrase pierderi, potrivit raportului anual pe 2006 al institutiei, publicat in luna iunie a acestui an.

"Diminuarea semnificativa a pierderii operationale a Bancii Nationale a Romaniei in anul 2006 fata de anul anterior se datoreaza, in principal, reducerii pierderii rezultate din operatiunile de politica monetara si cresterii concomitente, in mod semnificativ, a profitului din operatiunile de administrare a rezervelor internationale", se preciza in raportul BNR.

Banca centrala a Romaniei a afisat anul trecut pierderi de 4,33 miliarde lei (1,28 miliarde euro), in crestere cu 41% fata de anul anterior, din cauza aprecierii puternice a leului si a dobanzilor mari din piata financiara romaneasca, potrivit comentariilor din raportul anual.

Rezerva de valute a Romaniei insuma 25,2 miliarde euro la finalul lunii octombrie, iar rezervele internationale - care includ si cele 103,7 tone de aur - au ajuns in a zecea luna a acestui an la 27 miliarde euro.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/14083_isarescu_spune_ca_bnr_va_incheia_anul_2007_pe_profit.html