BankNews.ro - The Business Republic

Birocratii isi bat joc de bursierii scoliti pe bani grei in strainatate
Educatie | Data Publicarii: 05-12-2007

Milioane de euro a investit statul roman pentru a pregati manageri publici cu inalta calificare, in universitati din strainatate, noteaza Gardianul. Programul "Bursa Speciala Guvernul Romaniei", initiat de fosta conducere PSD in 2004, a prins contur abia in 2005, cand au fost trimisi la specializare in administratia publica primii 52 de bursieri. In anul urmator, au mai plecat 48 de tineri, iar in 2007, tot atatia au primit bursa de la Guvern. Bursele au o durata de la un an la cinci ani si pana acum s-au intors din strainatate doar 11 absolventi carora, potrivit contractului, trebuie sa li se asigure un post in administratia publica.

"Guvernul Romaniei se angajeaza sa incadreze beneficiarii Burselor Speciale «Guvernul Romaniei» in pozitii de conducere sau de raspundere. Incadrarea se va face pe posturile vacante din institutiile publice, regiile autonome, agentiile economice si structurile sau organismele internationale, pe baza optiunilor formulate de beneficiari si a specializarilor dobandite", se mentioneaza in documentatia oficiala a programului.

Asadar, dintre cei 11 absolventi care s-au intors, dupa ce au facut alte trei luni de pregatire la Institutul National de Administratie, zece au avut surpriza sa fie repartizati pe posturi marunte de functionari publici, adica simpli referenti, si nicidecum pe functii de manageri publici, "in pozitii de conducere sau de raspundere". Celui de-al 11-lea nu i s-a gasit inca un post. Umilinta la care au fost supusi are drept cauza faptul ca Secretariatul General al Guvernului le-a motivat ca momentan nu exista asemenea posturi vacante si ca, intre timp, a fost ajustata Legea functionarului public, prin care trebuie sa mai urmeze niste cursuri pentru a deveni manager in acest domeniu.

Contractul obliga la un stagiu de trei ani

"Cei zece absolventi au fost repartizati pe posturi administrative si lucreaza la Secretariatul General al Guvernului, la Presedintia Romaniei, la Agentia de Politici Publice, la Ministerul Culturii si Cultelor, la Societatea Romana de Radiodifuziune, la Ministerul Internelor si Reformei Administrative. Ei nu lucreaza ca manageri publici. Ei doresc lucrul acesta, insa trebuie sa urmeze un drum mai anevoios. Mai exact, potrivit Legii functionarului public, dupa o perioada de practica, acestia trebuie sa mai urmeze niste cursuri de perfectionare. Prin contract, tinerii absolventi sunt obligati la un stagiu de cel putin trei ani pe post", a declarat Simona Neumann, manager de proiect BSGR si membru al comisiei de acordare a burselor.

Cu alte cuvinte, dupa atatea investitii si invatat, pe diploma de absolvire fiind obligatoriu mentionat cel putin calificativul de "Bine", tinerii sunt angajati pe posturi marunte de functionari, caci cele "grase" sunt rezervate pentru alte interese. "Daca vreun absolvent refuza sa se prezinte la post, atunci comisia decide recuperarea integrala a bursei, la care se adauga penalitatile. Aceeasi masura punitiva se aplica si celor care au pierdut vreun examen", a mai precizat Simona Neumann. In aceasta luna sunt asteptati sa se intoarca din strainatate alti 20 de bursieri care vor incepe cursul de pregatire la INA in luna ianuarie 2008.

Programul Bursa speciala a Guvernului Romaniei se adreseaza tinerilor cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani care doresc sa urmeze studii in drept, domeniul economic, al administratiei publice, educatiei sau ingineriei. Bursa ofera posiblitatea tinerilor de a efectua studii la prestigioase universitati in strainatate pe banii Guvernului.

Integral in Gardianul

http://www.banknews.ro/stire/14212_birocratii_isi_bat_joc_de_bursierii_scoliti_pe_bani_grei_in_strainatate.html