BankNews.ro - The Business Republic

UniCredit Group se alatura Serviciului European de Analiza a Riscului
Finante-Banci | Data Publicarii: 05-03-2008

Grupul UniCredit a anuntat ca s-a alaturat Serviciului de Analiza a Riscului, un serviciu de evaluare a riscului de credit creat in parteneriat de catre Automated Financial Systems (AFS) si Risk Management Association (RMA) in scopul imbunatatirii practicilor de management al riscului, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. Serviciul de Analiza a Riscului este unic prin faptul ca ofera institutiilor financiare posibilitatea de a-si compara profilurile de risc din anumite segmente de portofoliu cu cele ale concurentilor din domeniu.

Serviciul de Analiza a Riscului cuprinde date trimestriale de la bancile participante, furnizand calcule prompte care permit fiecareia dintre acestea sa isi monitorizeze mai atent expunerea la risc, imbunatatind astfel practicile de gestionare si cuantificare a riscurilor.
 
In plus, Serviciul de Analiza a Riscului va ajuta bancile sa indeplineasca o parte din cerintele de raportare impuse prin Basel II. De asemenea, serviciul se va dovedi util societatilor comerciale pentru validarea modelelor si a parametrilor.
 
La inceputul anului 2009, Uniunea Europeana va adopta o politica de informare publica asupra datelor legate de riscurile interne, cum ar fi Probabilitatea de Nerambursare (Probability of Default - PD) si Pierderea in caz de Nerambursare (Loss Given Default - LGD), iar Serviciul de Analiza a Riscului se poate dovedi foarte folositor in acest sens.

Serviciul de Analiza a Riscului este o baza de date coordonata la nivel sectorial, care permite bancilor participante sa monitorizeze si sa urmareasca parametrii cheie de masurare a riscurilor, printre care se numara: clasificarea riscurilor (risk ratings) (PD si LGD), expunerea la riscul de nerambursare (Exposure at Default - EAD), Arierat (Nerambursari la Scadenta /Plati Scadente) (Non-Accruals / Impaired Assets), credite neperformante (Charge - Offs), expuneri si alti parametri de masurare a riscurilor. De asemenea, Serviciul de Analiza a Riscului ofera institutiilor participante posibilitatea de a realiza o segmentare semnificativa in conformitate cu Basel II (credit corporativ, suveran, bancar si specializat) si analize amanuntite pe: industrie, pozitie geografica, marimea tranzactiei, volumul vanzarilor clientului, garantii colaterale, produse si vechime.

Grupul UniCredit a facut parte din Comitetul European de Conducere al Serviciului de Analiza a Riscului, contribuind la definirea parametrilor care vor fi colectati si monitorizati prin intermediul acestei baze de date de-a lungul timpului. Henning Giesecke, Chief Risk Officer al Grupului UniCredit si membru al consiliului de conducere al acestuia afirma: "Ne-am alaturat Serviciului de Analiza a Riscului pentru a putea evalua unde ne aflam comparativ cu alte banci concurente. Datele concurentei sunt prezentate ca o medie sau ca un agregat, nu ca o cifra specifica unei companii anume. Serviciul de Analiza a Riscului este util tuturor participantilor deoarece ne ofera o imagine generala a modului in care functioneaza acest sector. In plus, Serviciul este extrem de important ca punct de referinta, ajutand institutiile sa isi imbunatateasca sistemele si sa creasca factorul calitativ al activelor."

John Shain, Presedintele AFS, a afirmat: "Ne-am angajat serios sa dezvoltam acest instrument de management al riscurilor, ce cuprinde informatii importante primite din intreaga industrie si ma astept sa vedem curand o crestere considerabila a numarului de participanti din UE la baza de date. Avand in vedere conditiile actuale, este esential ca sectorul bancar sa faca apel la cele mai bune metode de masurare a riscurilor disponibile."

"In conformitate cu prevederile acordului Basel II, incepand cu anul 2009, societatile comerciale din Uniunea Europeana vor incepe sa faca publice noi informatii impuse de Pilonul III (Pillar III), iar participantii la Serviciul de Analiza a Riscului vor avea la dispozitie un instrument valoros care sa ii ajute sa promoveze conformitatea la nivel de institutie," a afirmat Kevin Blakely, Presedinte si director executiv al RMA. "Mai mult, participantii la baza de date a Serviciului de Analiza a Riscului vor avea un forum care va permite membrilor sa stabileasca viitoarele standarde publice de informare," a adaugat Kevin Blakely.

Redactia BankNews.ro

http://www.banknews.ro/stire/16054_unicredit_group_se_alatura_serviciului_european_de_analiza_a_riscului.html