BankNews.ro - The Business Republic

Distrigaz Sud spune ca s-ar putea sa existe o majorare a pretului gazelor cu pana la 12%
Diverse | Data Publicarii: 05-03-2008

Reprezentantii companiei de distributie a gazului, Distrigaz Sud, sustin ca este foarte probabil ca pretul gazelor sa creasca si ca aceasta crestere a pretului gazelor catre populatie ar trebui sa fie de pana la 12%.

"Pretul barilului de petrol a crescut, a depasit 103 dolari. Pretul pe care s-a bazat Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) cand a operat ultima majorare a pretului gazelor (8,5%) a fost de 370 dolari mia de metri cubi de gaze. Acesta ar trebui sa ajunga la 420 de dolari mia metri cubi de gaze. Probabil ca va exista o noua majorare a pretului gazelor. Aceasta crestere se transmite catre populatie. Dupa calculele noastre ar trebui sa fie o majorare cu 8-12%", a declarat, miercuri, directorul general adjunct Comercializare in cadrul Distrigaz Sud, Marc Hirt, in cadrul unei conferinte de presa.

Reprezentantul Distrigaz Sud nu a oferit detalii privind data de la care ar putea fi majorate, deoarece nu stie cand vor avea loc urmatoarele discutii dintre distribuitori si ANRE.

Preturile gazelor naturale la consumator au crescut  in medie cu 8,5%, de la 1 februarie, ca urmare a cresterii pretului gazelor din import si a tarifelor de distributie, a anuntat la sfirsitul lunii ianuarie Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE).

"Astfel, pretul gazelor naturale furnizate consumatorilor casnici din categoria B1 (consum anual de pana la 2400 mc) va fi de 989,55 RON/1000 mc in cazul Distrigaz Sud, respectiv 983,10 RON /1000 mc in cazul EON Gaz Romania", se precizeaza in comunicat.

Decizia aplicarii majorarii preturilor a fost determinata de evolutia pretului gazelor naturale din import si de ajustarea tarifelor pentru distributia gazelor naturale.

Cea mai mare pondere in scumpirea cu 8,5% a gazelor naturale la consumator o au tarifele de distributie si pretul gazelor din import ( 7%), in timp ce producatorii interni de gaze, Romgaz si Petrom, vor aplica o majorare a pretului intern de 1,5%, au declarat, la acea data surse din piata.

Reprezentantii ANRE apreciau, la acea data, ca ajustarea pretului la consumator incepand cu 1 februarie 2008 reprezinta o solutie acceptabila, care are in vedere protejarea consumatorilor de gaze naturale si estimeaza ca, in aceste conditii, pentru cel de-al doilea trimestru nu sunt de asteptat noi cresteri de preturi.

In functie de evolutia pretului de import, pentru trimestrele III si IV 2008 ANRE a anuntat ca va analiza necesitatea unor eventuale ajustari de preturi.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/16074_distrigaz_sud_spune_ca_s-ar_putea_sa_existe_o_majorare_a_pretului_gazelor_cu_pana_la_12p.html