Numarul romanilor care vor intra la prima loterie a pensiilor obligatorii (pilon II) este de 332.706 de participanti, dupa validarea din 6 martie a 3.823.610 aderenti, potrivit actualizarii finale a registrului participantilor, a anuntat vineri arbitrul pensiilor private.
Potrivit estimarilor anterioare ale Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS), intre 300.000 si 500.000 de romani nu aderasera la un fond de pensii pe pilonul II in cele patru luni ale campaniei de aderare, iar la "loterie" urmau sa intre si cei care semnasera acte de aderare pentru mai multe fonduri.
In cadrul etapei de repartizare aleatorie vor fi redistribuiti 332.706 participanti care nu au aderat la un fond de pensii obligatorii, desi aveau aceasta obligatie, sau persoanele care au semnat acte de aderare pentru mai multe fonduri, fiind astfel invalidate. In cadrul procesului de aderare initiala au fost invalidate 9.850 de persoane, iar rezultatele actualizarii finale a registrului participantilor vor fi folosite in etapa de repartizare aleatorie, a anuntat CSSPP.
Cei 332.706 de participanti vor fi redistribuiti aleatoriu si proportional intre cele 18 fonduri de pensii. Datele prezentate au rezultat in urma actualizarii registrului participantilor cu fisierul care contine comenzile CSSPP si cu datele inregistrate in evidenta CNPAS pana la 25 ianuarie, pentru intervalul septembrie-decembrie 2007, potrivit arbitrului pensiilor private.
Casa Nationala de Pensii validase dupa incheierea campaniei de aderare 3,991 milioane de persoane si invalidase aproximativ 60.000 de cereri de adeziune, din totalul de aproximativ 4,03 milioane de persoane care semnasera pentru un fond de pensii in perioada 17 septembrie 2007 - 17 ianuarie 2008.
Campania initiala de aderare a romanilor la un fond de pensii private obligatirii (pilon II) a inceput pe 17 septembrie 2007 si s-a incheiat pe 17 ianuarie 2008. Cei care nu au optat pentru un fond de pensii sau care au fost invalidati vor fi distribuiti in mod aleatoriu catre fondurile autorizate, pe baza unui sistem informatic.
In primul an de activitate, 2% din contributia totala de 9,5% pentru asigurarile sociale pe care o plateste fiecare angajat va ajunge in administrare privata. Ponderea va creste anual cu cate o jumatate de punct procentual, pana la atingerea nivelului de 6% aplicat venitului lunar brut, intr-un interval de opt ani.
NewsIn
http://www.banknews.ro/stire/16134_peste_300000_de_romani_vor_fi_repartizati_aleatoriu_catre_fondurile_de_pensii_obligatorii.html