BankNews.ro - The Business Republic

Bruxelles cere SUA eliminarea vizelor pentru toti membrii UE, inclusiv Romania
Politica | Data Publicarii: 08-03-2008

Uniunea Europeana a reafirmat ca vrea eliminarea vizelor de intrare in Statele Unite pentru cetatenii tuturor statelor membre. Reprezentantii Uniunii i-au reamintit, joi, secretarului de stat american Condoleezza Rice ca Statele Unite trebuie sa tina seama de existenta unei politici comune europene in acest domeniu. Cetatenii din 12 state ale Uniunii, intre care si Romania, au inca nevoie de vize pentru a calatori in Statele Unite. Administratia americana doreste sa incheie acorduri in aceasta privinta cu fiecare stat in parte, dar Uniunea insista ca negocierile sa se incadreze in politica europeana comuna.

Ministrul sloven de externe Dimitrij Rupel, a carui tara detine in prezent presedintia prin rotatie a UE, a declarat ca va comunica pozitia comuna a forului comunitar, aceea ca Washingtonul trebuie sa renunte la restrictiile impuse cetatenilor din noile state care au aderat in 2004 la UE.

"Toate statele europene, toate statele membre UE, doresc sa calatoreasca fara restrictii in Statele Unite", a declarat seful diplomatiei slovene. Acesta a preczat ca este posibil ca aceasta chestiune sa reprezinte un subiect distinct in cadrul summitului UE-SUA ce urmeaza sa aiba loc in iunie 2008 in Slovenia.

Saptamana trecuta, Cehia a starnit nemultumire la Bruxelles semnand un acord bilateral separat cu Washingtonul, conform caruia a acceptat sa coopereze in privinta securitatii aeriene in schimbul eliminarii vizelor, subminand unitatea UE in aceasta problema.

Ungaria si Estonia au purtat la randul lor discutii privind acorduri bilaterale similare. "Avem unele rezerve referitor la memorandumurile de intelegere pe care SUA doresc sa le incheie separat cu statele membre desi UE are o politica comuna a vizelor, si ii vom incuraja pe prietenii nostrii americani sa schimbe aceasta situatie speciala", a precizat Rupel.

Administratia Bush si-a argumentat refuzul de a extinde eliminarea vizelor la Grecia sau la 11 din cele 12 state noi membre UE, invocand motive de securitate in urma atacurilor de la 11 septembrie 2001.

Antena3

http://www.banknews.ro/stire/16149_bruxelles_cere_sua_eliminarea_vizelor_pentru_toti_membrii_ue,_inclusiv_romania.html