BankNews.ro - The Business Republic

Isarescu: Economia Romaniei poate creste cu cate 5-6% pe an pana adoptam euro
Economie | Data Publicarii: 14-03-2008

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a calculat ca Romania si-ar putea mentine ritmul de crestere economica cu peste 5% pe an in urmatorii sapte ani, a spus, joi, guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, cu ocazia unui seminar despre accesarea fondurilor europene.

"Nu vad pentru urmatorii sapte ani, pana in momentul adoptarii euro, lipsa vreunui ingredient care sa faca imposibila in Romania asigurarea unei cresteri economice potentiale cu 5-6% intr-o maniera durabila sau sutenabila, cum spunem noi la banca nationala. Dar vad pericolele populismului, ale unor greseli de politica economica majora", a spus Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

El a explicat ca "o greseala de politica economica majora, de exemplu in domeniul politicii fiscale, te arunca in urma cu doi-trei ani". Isarescu a adaugat ca, intr-o discutie pe care a purtat-o cu presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, acesta spunea: "Atentie la greseli care se pot corecta numai in doi-trei ani. Greseli ca cele facute de Ungaria in 2001-2003 si care ii tin pe loc de cativa ani buni".

"Cred ca in acest an cresterea economica se va situa in jur de 6%, institutul de prognoza vorbeste de 6,5%, deci nici vorba de recesiune. Prima oara am ramas mut, apoi nu am stiut cum sa reactionez cand am auzit la toate posturile cum lideri de opinie spuneau ca intra economia Romaniei in recesiune. Nu vad nici un fel de recesiune. In definitia pe care o stim noi, ca economisti, de slabire pana la crestere negativa in doua trimestre a cresterii economice", a mai spus Isarescu.

In 2007, Romania a inregistrat o crestere reala a produsului intern brut (PIB) cu 6% pana la 404,7 miliarde lei (121,3 miliarde euro).

Guvernatorul a explicat ca nu trebuie, totusi, sa apasam prea tare pe pedala de crestere economica, in detrimentul echilibrului macroeconomic si a adaugat ca banca centrala face tot posibilul sa tempereze inflatia.

"Inflatia o sa o readucem spre tinta in partea a doua a anului.  Mai important decat atingerea tintei este revenirea tendintei cresterii preturilor pe panta descendenta. Si conditiile monetare treptat se vor imbunutati", a spus Isarescu si a adaugat ca "avem semnale pozitive si pentru deficitul de cont curent, care reprezinta o alta mare problema a Romaniei deoarece corectia unui deficit extern inseamna costuri si pe partea de crestere economica si pe partea de inflatie".

Drept urmare, Isarescu a concluzionat ca Romania are nevoie de "un mix echilibrat, care nici sa slabeasca prea mult cresterea economica, nici sa actioneze prea mult in sensul deprecierii monedei natioanle, nici sa alimenteze prea mult inflatia, dare care sa reduca dezechilibrul extern".

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/16316_isarescu_economia_romaniei_poate_creste_cu_cate_5-6p_pe_an_pana_adoptam_euro.html