BankNews.ro - The Business Republic

Federal Reserve pregateste o reducere masiva a dobanzii de politica monetara
International | Data Publicarii: 16-03-2008

Banca centrala americana, Federal Reserve, pregateste o noua reducere semnificativa a dobanzii de politica monetara, pentru a face fata degradarii din ce in ce mai alarmante a situatiei economice si financiare, relateaza AFP.

Federal Reserve se reuneste marti pentru a examina nivelul dobanzii de referinta, care se afla la 3% in urma unei serii de coborari drastice. Dobanda a fost redusa cu 1,25 puncte procentuale in interval de opt zile.

Analistii prevad o noua actiune de amploare asupra nivelului dobanzii.

"Asteptati-va ca Federal Reserve sa coboare dobanda cheie cu trei sferturi de punct procentual saptamana viitoare", a asigurat economistul sef din cadrul BMO Capital Markets, Sherry Cooper.

Opinia este departe de a fi izolata si indica o schimbare brusca a consensului analistilor. Cu cateva zile in urma, pietele mizau pe o reducere cu jumatate de punct procentual si intr-o mica masura pe o coborare de 0,75 puncte procentuale.

Prima explicatie este ca perspectivele s-au inrautatit semnificativ, pe fondul contractiei pietei muncii, scaderii consumului si cresterii preturilor la petrol si aur.

Tot mai multi economisti au inceput sa creada ca economia americana este in recesiune, potrivit rezultatelor sondajului lunar al Wall Street Journal, publicate vineri.

"Economia americana este in recesiune. Exista riscul de degradare, care se traduce prin pierderea increderii intreprinderilor si consumatorilor, reducerea creditarii si riscul de faliment al firmelor financiare", a mai spus Cooper.

Deteriorarea mediului economic cere o coborare a dobanzii de politica monetara, desi sarcina Federal Reserve este mai dificila din cauza accentuarii riscurilor inflationiste.

Analistii subliniaza totodata ca stagnarea preturilor de consum in luna februarie, anuntata vineri, este o surpriza buna pentru Federal Reserve, ce ii permite sa coboare fara probleme dobanda cheie.

Un alt factor ce indica reducerea dobanzii vine din sectorul financiar.

Vineri, banca americana Bear Stearns a anuntat grave probleme de lichiditate si a solicitat finantare de urgenta din partea Federal Reserve. Joi, fondul de investitii CarlyleCapital a dezvaluit probabilul faliment, fiind in incapacitatea de a plati datorii de peste 17 miliarde dolari. Aceste probleme reflecta o inrautatire rapida a conditiilor financiare.

Federal Reserve este constienta de pericol si a intensificat initiativele in ultimele saptamani.

Martea trecuta, Fed a reluat acordul de injectare de lichiditate in piete, in cooperare cu alte banci centrale si a anuntat crearea unei noi proceduri care ii permite sa imprumute pana la 200 miliarde dolari unui grup de mari banci.

Analistii considera ca Federal Reserve incerca sa castige timp pentru a evita o noua reducere de urgenta a dobanzii de referinta.

"Presedintele Fed, Ben Bernake, stie ca fara o politica monetara agresiva este probabila o recesiune majora. Daca o tentativa de a debloca piata esueaza, va exista o alta", a declarat un analist din cadrul Lehman Brothers, Ethan Harris.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/16339_federal_reserve_pregateste_o_reducere_masiva_a_dobanzii_de_politica_monetara.html