BankNews.ro - The Business Republic

Clasificarea structurilor turistice s-ar putea face dupa reguli noi
Turism | Data Publicarii: 19-03-2008

Industria turismului a stabilit marti in cadrul unei sedinte a Consiliului Consultativ al Turismului (CCT) avizul pentru mai multe modificari de acte normative privind clasificarea structurilor turistice, potrivit unui comunicat emis de Ministerul pentru IMM, Comert, Turism si Profesii Liberale.

"La aceasta sedinta a CCT am obtinut avizul consultativ al industriei turismului pentru mai multe modificari de acte normative, printre care sunt si cele care vizeaza normele si criteriile de atestare a statiunilor turistice, normele metodologice privind clasificarea structurilor de primire turistice sau criteriile de selectare a participantilor la manifestarile expozitionale de turism la care MIMMCTPL participa cu stand oficial. In plus, Asociatia pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului - Litoral a fost primita ca membru cu drepturi depline in CCT, fiind singura asociatie de promovare cu acest statut", a declarat secretarul de stat in Ministerul pentru IMM, Comert, Turism si Profesii Liberale (MIMMCTPL) Lucia Morariu.

Asociatia pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului - Litoral a propus in cadrul CCT solicitarea de copii dupa autorizatii in cazul preschimbarii certificatului de clasificare a structurilor de primire turistice si nu numai declaratia pe proprie raspundere. Potrivit informatiilor furnizate de catre Asociatie, declaratia pe proprie raspundere nu este suficienta in acest caz pentru ca o neatentie sau o autoevaluare subiectiva a indeplinirii conditiilor, care se va dovedi ca nu este conforma cu realitatea, poate duce la amenzi usturatoare sau chiar mai rau.

"Propunem ca eliberarea certificatului de clasificare sa se faca in cel mult 30 de zile maxim 45 de zile, nu in 60 de zile, cum se propune", se arata in informarea Asociatiei pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului - Litoral.

Printre propunerile Asociatiei se numara si limitarea la maxim opt paturi in cazul "camerelor comune". "La "camerele comune" consideram ca trebuie limitat numarul maxim de paturi la opt (care, oricum, este un numar exagerat de mare), iar la camerele cu priciuri este trecuta doar latimea minima (100 cm), dar nu se mentioneaza nimic despre lungime (propunerea noastra: minim 190 cm)", sustine Asociatia pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului - Litoral.

In ceea ce priveste criteriile minime privind clasificarea pe stele a hotelurilor, hotelurilor-apartament si a motelurilor, Asociatia considera ca trebuie evitate formularile de tipul "de regula", "pentru a nu lasa loc de interpretari" si ca la unitatile de cinci stele, lenjeria si prosoapele trebuie schimbate zilnic, nu la doua zile.

Referitor la criteriile obligatorii ale normelor metodologice privind clasificarea structurilor de primire turistice, Asociatia pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului - Litoral a propus in cadrul Consiliului Consultativ al Turismului existenta unor criterii mai clare in ceea ce priveste aspectul structurilor de cazare turistica. "(...) rezulta ca la unitatile de una si doua stele aspectul poate sa fie oricum, nici macar bun. In lipsa unor criterii mai precise de evaluare va ramane la latitudinea celui care evalueaza aspectul. Se pot stabili criterii clare, precum lipsa fisurilor la fatade, sa nu fie cazuta tencuiala etc", se mentioneaza in informarea transmisa de Asociatie.

Totodata, printre cerinte s-au numarat si existenta rampei de acces al carucioarelor pentru persoanele cu disabilitati locomotorii la moteluri si la hotelurile de o stea, existenta unei receptioner in permanenta la hotelurile de doua stele si conexiune wireless in cazul hotelurilor de cinci stele. De asemenea, printre solicitarile Asociatiei pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului - Litoral se afla si dotarea cu sapun a unitatilor de patru si cinci stele si cu sapun sau dozator cu sapun lichid, la unitatile de una si trei stele.

Consiliului Consultativ al Turismului (CCT) a fost infiintat prin ordinul ministrului pentru IMM, comert, turism si profesii liberale, Ovidiu Silaghi, la sfarsitul anului 2007.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/16418_clasificarea_structurilor_turistice_s-ar_putea_face_dupa_reguli_noi.html