BankNews.ro - The Business Republic

Negritoiu: Deprecierea leului mareste dobanzile la credite, deoarece creste costurile bancilor
Finante-Banci | Data Publicarii: 19-03-2008

Bancile au tendinta de a limita riscurile, inclusiv pe cele valutare, iar deprecierea monedei nationale creste riscurile pentru banci si implicit costurile, care se transfera in majorarea dobanzilor, a spus miercuri directorul general al ING Bank Romania, Misu Negritoiu.

"Noi luptam mai mult decat BNR pentru limitarea creditului in valuta, deoarece de multe ori, riscul valutar nu este cel perceput", a spus Negritoiu.

"Daca separi riscul de transfer si riscul de ridicare a convertibilitatii, el se reflecta in cresterea costurilor financiare, deci in majorarea dobanzilor, asa cum s-a intamplat deja. Deprecierea leului se simte si se transfera in cresterea dobanzilor, iar costul creditelor in lei creste mai rapid decat costul creditelor in valuta", a adaugat el.

Efectul deprecierii leului se aduga, astfel, majorarii dobanzii de politica monetara a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) cu 2% - de la 7% pe an in octombrie la 9% in februarie, care a urcat dobanzile interbancare, referinta pentru dobanzile variabile la imprumuturile bancare.

De altfel, portofoliul de credite al ING Bank Romania are o structura echilibrata - 50% in lei si 50% in euro, a explicat Negritoiu. Pe segmentul de wholesale, creditele in lei au chiar o pondere mai mare (55%), in timp ce imprumuturile in euro reprezinta restul de 45%.

In schimb, creditele in valuta au cea mai mare pondere - de 60% - pe segmentul de retail, imprumuturile in lei reprezentand 40%, a mai spus directorul general al bancii.

La finalul lunii ianuarie, 55% din valoarea imprumuturilor acordate de bancile de pe piata romaneasca populatiei si firmelor era reprezentata de credite in valuta, restul de 45% fiind in lei.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/16436_negritoiu_deprecierea_leului_mareste_dobanzile_la_credite,_deoarece_creste_costurile_bancilor.html