BankNews.ro - The Business Republic

Ministrul finantelor din Elvetia: un faliment al marilor banci ale tarii este de neimaginat
International | Data Publicarii: 23-03-2008

Marile banci din Elvetia sunt in continuare bine finantate, iar un faliment al acestora este inimaginabil, a afirmat, intr-un interviu publicat duminica, ministrul elvetian al finantelor, Hans-Rudolf Merz, citat de Reuters.

Intrebat de publicatia Sonntags Blick daca exclude in continuare posibilitatea unui faliment in sectorul bancar, ministrul elvetian al finantelor a raspuns afirmativ, argumentand ca resursele de capital ale unei banci trebuie sa fie intr-un anumit raport cu imprumuturile acordate. "Este tocmai cazul bancilor noastre. Nu am niciun motiv sa iau in considerare un alt scenariu", a spus Merz.

Ministrul elvetian al finantelor afirmase la inceputul saptamanii trecute, in Parlament, ca bancile mari au o baza de capital solida, in ciuda deprecierii activelor.

Marile banci elvetiene au fost afectate negative de criza creditelor. Astfel, Credit Suisse a anuntat saptamana trecuta ca ar putea raporta pierderi in primul trimestru, dupa ce o serie de traderi au evaluat gresit, in mod intentionat, o serie de derivate de credite, determinand deprecieri de 2,85 miliarde dolari.

La inceputul lui 2008, concurentul mai mare al Credit Suisse, UBS, i-a surprins pe jucatorii de pe pietele internationale in momentul in care a devenit cea mai mare victima europeana a crizei creditelor, dupa ce a inregistrat deprecieri ale activelor de pe piata ipotecara de 18 miliarde dolari.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/16523_ministrul_finantelor_din_elvetia_un_faliment_al_marilor_banci_ale_tarii_este_de_neimaginat.html