BankNews.ro - The Business Republic

Auchan si Real au incetat comercializarea alimentelor modificate genetic
Diverse | Data Publicarii: 02-04-2008

Hipermarketurile Real si Auchan Romania nu vor mai comercializa alimente etichetate cu OMG (organisme modificate genetic ), alaturandu-se astfel altor retaileri prezenti pe piata nationala, precum Billa, Kaufland sau Penny, potrivit reprezentantilor organizatiei Greenpeace.

"Auchan si Real garanteaza ca nu comercializeaza niciun aliment etichetat cu OMG. Industria OMG pierde teren in Romania pe zi ce trece. Sondajele spun ca romanii nu vor OMG in mamaliga, supermarket-urile scot alimentele modificate genetic de pe rafturi, iar Ministerul Mediului ia masuri concrete in vederea interzicerii porumbului MG", a spus coordonatorul de campanii Greenpeace, Gabriel Paun.

Greenpeace a publicat recent a III-a editie a Ghidului consumatorului pentru alimentele modificate genetic (MG). Potrivit reprezentantilor Greenpeace, pe lista rosie sunt trecute super si hipermarketurile care nu au raspuns la solicitarile organizatiei ecologiste sau nu pot garanta ca nu comercializeaza alimente MG, pe lista portocalie sunt trecuti retailerii care garanteaza doar pentru produsele marca proprie, iar pe cea verde magazinele care nu comercializeaza nici un fel de produse MG.

"In prezent, pe lista rosie sunt trecute supermarketurile Artima si La Fourmi, pe cea portocalie Metro, Selgros, Carrefour, Mega Image, iar pe cea verde Billa, Kaufland, Real, Auchan, Penny si majoritatea retailerilor prezenti pe piata", a declarat Gabriel Paun.

Greenpeace va continua dialogul cu supermarket-urile si hipermarketurile care opereaza in Romania si care sunt inca pe lista rosie si cea portocalie. De asemenea, alimentele din magazinele verzi vor continua sa fie testate pentru a preveni prezenta nedorita de alimente MG in rafturi. Organizatia va distribui Ghidul consumatorului pentru OMG la supermarket-uri in vederea informarii publicului.

"Decizia de eliminare a alimentelor MG din rafturi denota responsabilitate. Supermarket-urile continua sa imbogateasca lista verde din ghidul pe care l-am realizat special pentru consumatorii care nu-si doresc sa fie cobai pentru alimentele MG. Conform sondajelor de opinie 67% dintre romani resping alimentele MG, deci ne asteptam ca noul ghid sa fie folositor", a spus Paun.

In plus, Greenpeace cere supermarket-urilor de pe lista rosie (Artima si La Fourmi), dar si celor de pe lista portocalie sa garanteze in cel mai scurt timp ca nu vand alimente etichetate MG. Organizatia cere Ministerului Mediului sa finalizeze procedurile de interzicerea porumbului MG cel mai tarziu la 15 aprilie folosind aceleasi studii stiintifice citate si de Guvernele din Franta, Ungaria si Austria care au luat deja decizii similare.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/16758_auchan_si_real_au_incetat_comercializarea_alimentelor_modificate_genetic.html