BankNews.ro - The Business Republic

Romanii platesc cel mai mult pentru accesul la Internet
Economie | Data Publicarii: 02-04-2008

Romania se afla printre tarile Uniunii Europene (UE) care plateste cel mai mult pentru accesul la internet, potrivit unui studiu al Asociatiei Internautilor (AI), noteaza Gardianul. Documentul compara ofertele operatorilor din cele 27 de tari UE, luand in calcul plata lunara pentru conexiunea internet si asociind-o cu nivelul de viata din fiecare tara.

Astfel, pentru o conexiune internet cu o viteza de 3 Mb, romanii platesc 49 euro pe luna, sustine raportul. Aceste date situeaza tara noastra pe locul doi in topul tarilor UE unde internetul este cel mai scump, dupa Polonia. Mai mult, romanii sunt europenii care platesc cel mai scump o astfel de conexiune, respectiv in peste 88 ore de munca. Concluzia raportului este explicata de autori prin comparatii intre plata conexiunii internet in euro, cat de eficienta este aceasta (cati Mb) si care este nivelul de viata din tara respectiva (PIB-ul pe cap de locuitor).

Astfel, in vreme ce media in cadrul UE este de 31,78 de euro pe luna pentru o conexiune internet cu viteza de 4Mb, tarile care platesc cel mai mult, comparativ cu calitatea conexiunii internet sunt Polonia, Romania, Irlanda, Danemarca si Luxemburg. Totodata, cele mai ieftine conexiuni internet sunt cele oferite in Bulgaria, Belgia si Slovacia, unde abonatii platesc in jur de 20 euro pe luna. Daca europenii muncesc in medie 21 de ore pentru aceasta conexiune, romanii muncesc cel mai mult pentru accesul la internet.

Gardianul

http://www.banknews.ro/stire/16770_romanii_platesc_cel_mai_mult_pentru_accesul_la_internet.html