BankNews.ro - The Business Republic

Cel mai puternic bancher din lume a pierdut 37,4 mld. dolari in numai 15 luni
Finante-Banci | Data Publicarii: 02-04-2008

UBS, cea mai mare banca din Europa dupa valoarea activelor, a fost nevoita sa "stearga" 19 miliarde de dolari din valoarea activelor detinute si a anuntat o pierdere neta de 12,1 miliarde de dolari pentru primele trei luni ale acestui an. Marcel Ospel, presedintele consiliului de administratie al UBS, cel mai mare manager de averi din lume, a anuntat ca nu va mai candida pentru un nou mandat pe 23 aprilie, data la care va avea loc adunarea generala a actionarilor, succesorul sau urmand sa fie Peter Kurer, care este in prezent consilier general in cadrul bancii elvetiene.

Infrangerea celui mai puternic bancher din lume, provocata de o expunere prea mare pe piata creditelor imobiliare neperformante din SUA, pozitioneaza UBS pe locul intai al pierderilor datorate crizei americane, cu o scadere a valorii activelor de 47,4 miliarde de dolari. Pe urmatoarele doua locuri se pozitioneaza Merrill Lynch, una dintre cele mai renumite banci de investitii de pe Wall Street, cu pierderi de 22 mld. de dolari, si Citigroup, careia activele i-au fost evaluate in scadere cu 21,1 mld. dolari, conform BBC.

UBS a anuntat ca intentioneaza sa stranga 15 miliarde de dolari in urma unei majorari de capital printr-o emisiune de noi actiuni.

Integral in Gandul

http://www.banknews.ro/stire/16774_cel_mai_puternic_bancher_din_lume_a_pierdut_37,4_mld_dolari_in_numai_15_luni.html