BankNews.ro - The Business Republic

UE lanseaza o ancheta privind ajutoarele publice acordate bancii Northern Rock
International | Data Publicarii: 02-04-2008

Comisia Europeana a deschis miercuri o "ancheta aprofundata" pentru a determina data ajutoarele publice britanice acordate pentru restructurarea bancii Northern Rock au fost conforme regulilor europene, informeaza AFP.

Comisia cere mai ales precizari legate de planul de restructurare al bancii, despre care a fost notificata de catre autoritatile britanice la data de 17 martie.

"Comisia trebuie sa deschida procedura formala de examinare a masurilor luate de catre Marea Britanie pentru restructurarea Northern Rock, pentru a garanta siguranta juridica, mai ales pe fondul importantei acestor masuri, al contexului actual al pietelor financiare si a riscurilor la adresa concurentei", a declarat comisarul european pentru concurenta, Neelie Kroes, intr-un comunicat.

Cel de-al cincilea creditor ipotecar din Marea Britanie a fost salvat in septembrie de banca centrala, Bank of England, prin imprumuturi de aproximativ 25 miliarde lire si guvernul a intervenit, de asemenea, prin garantarea depozitelor.

Guvernul condus de primul ministru Gordon Brown a anuntat ca falimentul Northern Rock ar fi supus riscurilor intregul sistem financiar si ca salvarea bancii a fost esentiala.

Guvernul a cautat initial un cumparator privat, insa a refuzat la sfarsitul saptamanii trecute doua oferte si a ales sa nationalizeze banca. Legislatia a fost apoi inaintata parlamentului.

Noua echipa de management a Northern Rock, condusa de Ron Sandler, va intocmi un plan in scopul de a vinde banca unui ofertant din sectorul privat. Planurile acestea vor fi influentate de legislatia Uniunii Europene cu privire la ajutoarele de stat. Comisia Europeana ar putea obliga Northern Rock sa compenseze pentru ajutoarele guvernamentale de care a beneficiat.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/16786_ue_lanseaza_o_ancheta_privind_ajutoarele_publice_acordate_bancii_northern_rock.html