BankNews.ro - The Business Republic

Zece ani de euro, o aniversare cu gust amar
Economie | Data Publicarii: 02-05-2008

Europa se pregateste sa serbeze un deceniu de la adoptarea monedei unice, noteaza Gandul. Chiar daca este considerat unul dintre proiectele de succes ale Uniunii Europene, euro nu va fi aniversat cu valuri de sampanie, ci doar cu o emisie speciala a unor monede in valoare de doi euro. Festivitatile pompoase vor fi evitate, sustine International Herald Tribune (IHT), din simplul motiv ca Uniunea Monetara Europeana este tot mai divizata, iar tensiunile se vor acutiza in urmatoarele luni.

Pe de o parte de regasesc statele din sudul Zonei Euro - Grecia, Portugalia, Italia si Spania - care se confrunta, din cauza adoptarii euro, cu preturi in crestere si datorii tot mai mari. La polul opus se afla tari care au beneficiat de pe urma monedei unice europene, in frunte cu Germania. "Cand liderii si codasii folosesc aceiasi bani, dar au probleme diferite, in mod clar tensiunile vor aparea", comenteaza publicatia mai sus-citata.

Spre exemplu, Italia, poate una dintre cele mai zdruncinate economii din Europa, care confrunta cu scaderea exporturilor, costuri mari pentru forta de lucru si o datorie publica in crestere, ar fi apelat acum la un remediu traditional - devalorizarea lirei. Numai ca, legate de euro, autoritatile de la Roma nu mai pot folosi acest "truc" si vor trebui sa suporte recesiunea si cresterea somajului - lucruri pe care niciun politician, si mai ales unul abia ales ca Silvio Berlusconi, nu vrea sa le ia direct in piept.

De aceea, Berlusconi a anuntat ca doreste ca Banca Centrala Europeana sa ia in considerare mai mult decat inflatia cand stabileste politica monetara. Cu alte cuvinte, noteaza IHT, banca ar trebui sa scada dobanzile, ceea ce probabil va devaloriza euro si va usura calea Italiei in vederea exportarii vinului si pantofilor. Mai mult, liderul italian si-a gasit un aliat important in Zona Euro, care impartaseste o viziune similara- presedintele francez, Nicolas Sarkozy. Astfel, presedintia franceza a Uniunii Europene, care incepe la 1 iulie, se anunta a fi destul de provocatoare si din punct de vedere financiar pentru statele din Eurogrup.

Pe de alta parte, Germania se poate declara unul dintre beneficiarii intrarii in circulatie a monedei unice europene (2002). Chiar daca in primii trei ani companiile au trecut printr-un proces greoi de scadere a cheltuielilor, iar cancelarul Gerhard Schroder a limitat cresterile salariale (ceea ce l-a costat chiar postul), Germania a devenit din nou competitiva. Greutatea a ramas acum pe umerii Romei, Madrid si Atena, iar unii analisti se declara surprinsi ca autoritatile inca nu s-au plans. Tot ei dau insa si explicatia: in ciuda schimbarilor de pe piata financiara din Statele Unite, Europa a ramas stabila.

Gandul

http://www.banknews.ro/stire/17457_zece_ani_de_euro,_o_aniversare_cu_gust_amar.html