BankNews.ro - The Business Republic

BNR bate 1.000 de monede dedicate primelor marci postale romanesti, numite Cap de Bour
Finante-Banci | Data Publicarii: 03-05-2008

Banca Nationala a Romaniei (BNR) pune in circulatie, din 5 mai, 1.000 de monede din argint dedicate aniversarii a 150 de ani de la emiterea primelor marci postale romanesti, numite "Cap de Bour", a anuntat vineri banca centrala.

Moneda din argint 999 la mie are valoarea nominala de 10 lei, o greutate de 31,103 grame, un diametru de 37 milimetri si marginea zimtata.

Aversul (fata) prezinta, in partea superioara si in dreapta, imaginile marcilor postale "Cap de Bour" cu valorile de 54 parale, 81 parale si 108 parale, marginite sus si la dreapta de doua linii care sugereaza un colt de scrisoare.

In stanga, jos, stema Romaniei, plasata in interiorul a doua cercuri concentrice, suprapuse partial peste imaginile timbrelor, sugerand o stampila postala, cercuri intre care se afla, deasupra stemei, inscriptia "ROMāNIA", iar in partea superioara stanga a piesei, pe verticala, inscriptia "2008", iar in partea inferioara dreapta, valoarea nominala de 10 lei.

Reversul prezinta, imaginea marcii postale "Cap de Bour" cu valoarea de 27 parale, marginita sus si la stanga de doua linii care sugereaza un colt de scrisoare, iar peste partea din dreapta, jos, a timbrului sunt suprapuse doua cercuri concentrice, intre care se gaseste inscriptia "CAP DE BOUR", sugerand o stampila, in centrul careia se afla data emiterii marcilor postale "Cap de Bour", scrisa sub forma de fractie - 15/7 (15 iulie).

Deasupra stampilei, pe verticala, inscriptia "1858", iar sub timbru, simbolul programului Europa, de emisiuni din argint destinate colectionarilor, iar la exterior, inscriptia circulara "Prima emisiune de marci postale romanesti".

"Monedele, ambalate in capsule de metacrilat transparent, vor fi insotite de o brosura de prezentare a tematicii emisiunii, redactata in limba romana, engleza si franceza. Brosurile includ certificatul de autenticitate a emisiunii, pe care se gasesc semnaturile guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei si casierului central", se mentioneaza in comunicat.

Punerea in circulatie, in scop numismatic, a monedelor se realizeaza prin sucursalele Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei, mai informeaza banca centrala.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/17464_bnr_bate_1000_de_monede_dedicate_primelor_marci_postale_romanesti,_numite_cap_de_bour.html